Λαγγίτες (τηγανίτες) για το νεογέννητο μωράκι

20

Στο χωριό μου, στην Δυτική Μακεδονία, για κάθε μωράκι που ερχόταν στον κόσμο συνήθιζαν να φτιάχνουν λαγγίτες!

Έτσι φτιάξαμε και εμείς για το δικό μας το μωρό, με τις οδηγίες και τη βοήθεια της μαμάς μου- η γιαγιά μου, που μας τις έφτιαχνε παλιότερα, δεν ζει πλέον… μας βλέπει από Ψηλά…

Τι είναι οι λαγγίτες; τηγανίτες, που γίνονται όπως περίπου οι λουκουμάδες- μόνο που ο χυλός είναι πιο αραιός και τον ρίχνουμε με το κουτάλι στο καυτό λάδι.

Γιατί τις έφτιαχναν, άραγε, για τα νεογέννητα; μάλλον για να πάρουν τα μωράκια την γλύκα του μελιού και της ζάχαρης, με τα οποία τις περιχύνανε.

Καθώς τις τηγάνιζα, και καθώς τις έβλεπα να φουσκώνουν, σκέφτηκα πως ίσως να θέλουν να “συμβολίσουν” με τις λαγγίτες και το μωράκι, που εύχονται να “φουσκώσει” και να μεγαλώσει κι αυτό τόσο γρήγορα, όπως το ζυμαράκι…και να είναι πάντα ροδοκόκκινο και γλυκό ❤

Σε άλλες περιοχές, συνήθιζαν να προσφέρουν ένα πιάτο με λαγγίτες στην λεχώνα, όταν την επισκέπτονταν, για να φάει , να δυναμώσει και να είναι γλυκό το γάλα της.

Αυτά σχετικά με τα λαογραφικά!

***********

Φυσικά, οι λαγγίτες μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή- και μάλιστα η διαδικασία τους είναι απλούστερη από τους λουκουμάδες. Τηγανίζονται πιο γρήγορα, καθώς είναι μεγαλύτερες και “πλακέ” και δεν χρειάζεται πολύ χρόνος για να φουσκώσει ο χυλός. Ακόμα, αποφεύγουμε την διαδικασία όπου με την μπουνιά φτιάχνουμε τις στρόγγυλες μπαλίτσες (λουκουμάδες)- απλώς ρίχνουμε στο λάδι τον χυλό με το κουτάλι.

Σερβιρισμένες με μέλι και κανέλα, με κοπανισμένα καρύδια ή με ζάχαρη,με μαρμελάδα ή μερέντα ή με ό,τι άλλο φανταστείτε… ακόμα και συνοδευόμενες με ανθότυρο ή τυρί φέτα, είναι ένα νοστιμότατο πρωινό ή απογευματινό- αλλά και ένα ευπρόσδεκτο κέρασμα. 

21

Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση:

(η δόση αυτή θα φτιάξει περίπου 60 λαγγίτες, αν θέλετε φτιάχνετε την μισή)

500 γρ αλεύρι

650 γρ νερό

1 φακελάκι μαγιά

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

ελαιόλαδο (ή άλλο λάδι) για το τηγάνισμα

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με το μίξερ ή με το σύρμα και έχουμε έναν αραιό χυλό. Τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα, για να φουσκώσει.

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζουμε δυο δάχτυλα λάδι, το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και , όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε κουταλιές από τον χυλό. (προσθέτουμε λάδι, αν σωθεί).

Τηγανίζουμε και από τις δυο μεριές και βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα ή ταψάκι στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. (το τηγάνισμα της ολόκληρης δόσης δεν ξεπερνά την μισή ώρα).

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, με μέλι και κανέλα, με μαρμελάδα, με καρύδια , σουσάμι και ό,τι άλλο θέλουμε.

22

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Αλεξία

Copyrighted.com Registered & Protected  AAFC-XBWF-3ST8-YFEJ

Advertisements

9 Σχόλια (+add yours?)

  1. CrazyTourists
    Ἰούν. 13, 2015 @ 23:27:59

    Πω πω!! Μου θύμισες τη γιαγιά μου!!! ❤

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  2. mylittlecosyworld
    Ἰούν. 14, 2015 @ 00:25:50

    Αλέξιος εύχομαι το μωρακι σας να είναι πραγματικα ροδοκοκκινο και γλυκό σαν το ζυμαρακι!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  3. Μέλια
    Ἰούν. 14, 2015 @ 23:09:42

    Παραδοσιακό γλυκό, εύκολο γρήγορο, νόστιμο. Ένα γλυκό που παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι… μοσχομύρισε πάλι το σπιτικό σας Αλεξία μου!!

    Οι λαλαγγίτες στην Ήπειρο είναι χριστουγεννιάτικο γλυκό και το ονομάζουν τα “σπάργανα του Χριστού”
    Στο Σουφλί συνήθιζαν να τις φτιάχνουν στις 9 Μαρτίου των Αγίων Σαράντα, τις πασπάλιζαν με ζάχαρη και πετιμέζι και η κάθε νοικοκυρά τις μοίραζε στην γειτονιά και έλεγε ” Σαράντα φας σαράντα πιεις, σαράντα δώσε για ψυχή και όσα δέντρα έσπειρες κανένα να μην ραγίσει”

    Καλό σου βράδυ!
    την αγάπη μου… και μπράβο σου που “κρατάς” την παράδοση, η γιαγιά σου σε καμαρώνει από ψηλά!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  4. momyof6
    Ἰούν. 15, 2015 @ 08:03:12

    Καλημέρα Μέλια μου!
    σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που παρέθεσες- πολύ μου αρέσουν τα λαογραφικά στοιχεία!…
    Αξίζει να κρατούμε τις παραδόσεις και να τις μεταδίδουμε στα παιδιά μας, είναι ο θησαυρός μας!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  5. Iris mama goes vintage
    Ἰούν. 15, 2015 @ 19:33:20

    ΜΜμ Αλεξία μου και η γιαγιά μου από την Ήπειρο τα ετοίμαζε αλλά δεν τα έλεγε έτσι.. νομίζω κάπως αλλιώς τα έλεγε.. εγώ ακόμα της τα ζητάω!!! Εγω τα τρώω και με τυρί φέτα χωρις μέλι βέβαια…

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  6. momyof6
    Ἰούν. 16, 2015 @ 16:55:57

    υπάρχουν οι παραδοσιακές τηγανίτες σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας, με διαφορετικές ονομασίες κατά τόπους

    αχ, οι γιαγιάδες μας! ❤

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: