Κάποιες σκέψεις και βιώματα, καθώς περνώ για μια ακόμα φορά αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μου…

Λοχεία: μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας… ίσως η «συνέχεια» της εγκυμοσύνης και η προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα, με το μωράκι όχι πια «εντός» αλλά «εκτός» του σώματος της μητέρας.

 είναι η περίοδος κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά, εντός ενός διαστήματος 40 ημερών, στην κατάσταση που υπήρχε πριν από τον τοκετό.  Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές τόσο σωματικές όσο ορμονικές και ψυχολογικές.

Μια περίοδος γεμάτη χαρές, συγκινήσεις, αλλά και με πολλά σκαμπανεβάσματα, λόγω των ορμονικών μεταβολών και των προσαρμογών που διενεργούνται στο σώμα μας.

.

Από τι εξαρτάται πώς θα την βιώσουμε;…

σίγουρα, από πολλούς παράγοντες:

-μια πρώτη- φορά- μανούλα- μάλλον την βιώνει πιο έντονα, λόγω του «αγνώστου» που ξανοίγεται μπροστά της. Οι ευθύνες της νέας ζωούλας που κρέμεται από τα άπειρα χέρια της φαντάζουν υπέρογκες και τεράστιες, την τρομάζουν, της κλέβουν την ηρεμία…Θυμάμαι τον εαυτό μου- έγινα μανούλα σε μικρή σχετικά ηλικία- πόσο φοβόμουν και αγχωνόμουν για το κάθε τι! στο επόμενο μωράκι , όλα ήταν πια γνωστά και πολύ πιο εύκολα.

– από την στήριξη που θα έχουμε από το περιβάλλον: ναι, χρειάζεται τόσο ηθική όσο και πρακτική συμπαράσταση σε όλα τα θέματα! και πολλή κατανόηση, μέχρι να ηρεμήσει η νέα μητέρα, θα περάσει κι αυτό το στάδιο!…

– από την προσωπικότητα του ίδιου του βρέφους: κάποια μωράκια γεννιούνται με πολύ ήπιο και ήρεμο χαρακτήρα, κάποια δυσκολεύονται στην μετάβαση από την ασφάλεια της μήτρας στον έξω κόσμο και εκδηλώνουν έντονα κλάματα, δυσκολία στο τάισμα κ.α. Σίγουρα λοιπόν ένα «εύκολα» βρέφος απαιτεί πολύ λιγότερες ώρες φροντίδας- και ξαγρύπνιας!- σε σχέση με ένα μωράκι «υψηλών αναγκών» (hight need babby).

– από το οικογενειακό περιβάλλον, τα άλλα αδελφάκια, τις ηλικίες και τις ανάγκες τους: από την εγκυμοσύνη ακόμα καλλιεργείται η «αποδοχή» του νέου μέλους και διαφαίνεται το πόσο ευχάριστα και πρόθυμα θα το δεχτούν τα αδέλφια του. Υπάρχουν παιδιά που παρακαλούν για ένα ακόμα αδελφάκια και άλλα που δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν! 🙂 Κάποια παιδιά κατανοούν και δέχονται εύκολα τυχόν «δυσκολίες» της μαμάς λόγω της εγκυμοσύνης, ενώ άλλα επιζητούν με κάθε τρόπο την προσοχή, ακόμα και αν η μητέρα δεν μπορεί να την δώσει. Η αγάπη και η στοργή προς τα παιδιά δεν θα αλλάξει΄ίσως όμως αλλάξουν κάποιες «πρακτικές’… και όσο εύκολα τις αποδεχτεί το παιδί, άλλο τόσο εύκολα θα αποδεχτεί ότι η φροντίδα του βρέφους θα απασχολεί για κάποιο διάστημα πιο εντατικά την μαμά.

– από την στάση μας στο θηλασμό:  μια μητέρα που θηλάζει το πρώτο της μωράκι, έχει συχνά περισσότερες δυσκολίες, μέχρι το σώμα της  να προσαρμοστεί και να καλύψει τις ανάγκες τις γαλουχίας. Οι επόμενες φορές, με τα άλλα παιδιά της,  είναι πιο εύκολες, γιατί υπάρχει και η εμπειρία. Μια στήριξη και μια καθοδήγηση από τα κατάλληλα πρόσωπα, η υποστήριξη από άλλες μανούλες που τα έχουν καταφέρεις, βοηθάει πολύγια να βιώσουμε ήρεμα και αυτή την χαρά της μητρότητας. Μια φίλη λέει: «αν δεν θηλάσουμε, χάνουμε την μισή χαρά του μωρού!»

***********

Η γιαγιά μου έλεγε: η λεχώνα είναι σαν το αυγό!» εννοούσε βέβαια ότι η γυναίκα, σε αυτή την φάση, είναι τόσο εύθραυστη και ευαίσθητη, όπως το αυγό που πέφτοντας κάτω σπάζει και διαλύεται.Σίγουρα αυτό συμβαίνει τόσο σε σωματικό όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο για τη νέα μητέρα και σταδιακά επανέρχεται ο οργανισμός σε μια πιο «ήρεμη» κατάσταση, από κάθε άποψη.

Πράγματι, τα παλαιότερα χρόνια σέβονταν ιδιαίτερα την λεχώνα… και ενώ η γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης εργαζόταν πολλές φορές μέχρι να την πιάσουν οι πόνοι του τοκετού, στην λοχεία απολάμβανε τον σεβασμό όλων και τις φροντίδες τους: ξεκουραζόταν, αναπαυόταν στο σπίτι για σαράντα ημέρες, φρόντιζε το βρέφος της και το θήλαζε… και μετά,αφού έπαιρνε την «ευχή» επανερχόταν στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Στην σημερινή εποχή, πολλές νέες μανούλες δεν «σαραντίζουν», δεν κάθονται στο σπίτι για σαράντα ημέρες μετά τον τοκετό, μαζί με το βρέφος. Ωστόσο,η επιστήμη συμφωνεί ότι καλό είναι για κάποιο διάστημα η μητέρα και το νεογνό να μείνουν στο ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού. Έτσι συντελείται το «δέσιμό» τους και ευνοείται και ο μητρικός θηλασμός και να εγκατασταθεί η γαλουχία. Είναι κατανοητό ότι κάποιες  γυναίκες δεν αντέχουν την «κλεισούρα», ωστόσο καλό είναι να υπάρχει μια περίοδος αποχής από έντονες δραστηριότητες και μια σταδιακή προσαρμογή και επαναφορά στην προ- γέννας ζωή.

************

Αυτές οι λίγες σκέψεις από εμένα, καθώς διανύω ακόμα μια φορά αυτό το στάδιο της λοχείας….

Λόγω της εποχής, καθώς μπορώ να βγαίνω και στην αυλή, δεν μου κακοφαίνεται το ότι δεν «βγαίνω» εκτός σπιτιού. Μου αρέσει πολύ αυτή η ηρεμία και η θαλπωρή του σπιτιού, δεν χάνω ευκαιρία να ξεκουράζομαι όσο μπορώ, διαβάζω πολύ τις ώρες του θηλασμού, απασχολώ κάποιες φορές τα χέρια μου με το πλέξιμο καθώς θηλάζω  και περνούν ευχάριστα αυτές οι μέρες. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε και για τη βάπτιση του μωρού ( ψάχνω και παραγγέλνω κάποια πράγματα από το διαδίκτυο, ετοιμάζω το προσκλητήριο, το βιβλίο- ενθύμιο της βάπτισης, τις μπομπονιέρες κτλ ), οπότε έχω και αυτή την ευχάριστη απασχόληση.

Με τις φροντίδες του μωρού, με την προσοχή που προσπαθώ να δώσω αμέριστη στα άλλα παιδιά (ειδικά στο μικρότερο) ,με την φροντίδα του νοικοκυριού, με την αγαπημένη μου ενασχόληση με το blogging, με την επικοινωνία με φίλες… με πολλή στήριξη από τον σύζυγο και τους γονείς μου… με πολλή δύναμη εξ Άνωθεν…περνούν οι μέρες…

…και παίρνουμε δυνάμεις ώστε να ετοιμαστούμε και για καλοκαιρινές εξορμήσεις!- γίνεται να αφήσουμε τα υπόλοιπα παιδιά χωρίς θάλασσα και διακοπές; 🙂

***********

με την αγάπη μου

Αλεξία

.

Copyrighted.com Registered & Protected  EBWP-Z2G0-ZRBB-NH6X

πίνακες και φωτο:

 Antique Print Newborn Baby Parents Harrison Fisher Their New Love  (via)

Artists Wife Elizabeth and Daughter :: James Sant pinterest
vintage breastfeeding mama lovePhotography 1900S, Vintage Breastfeed Photos, Gertrude Kasebier, Art Prints (via)
σχετική ανάρτηση:

4 σκέψεις σχετικά με το “Λοχεία: για μια ήρεμη και χαρούμενη προσαρμογή στο νέο ρόλο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.