Για την δική μας οικογένεια, οι εξετάσεις της πρώτης μας κόρης στο Γυμνάσιο, ήρθαν μέσα σε μια περίοδο ιδιαίτερα «γεμάτη» με τις ετοιμασίες για την αναμονή του μωρού μας και με κάποια δύσκολα γεγονότα που συμβαίνουν σε συγγενικά μας πρόσωπα και αφορούν την υγεία τους…

 

Ωστόσο, καθώς το παιδί θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά αυτή την «πρόκληση» των εξετάσεων, προσπαθούμε πολύ να δημιουργήσουμε ένα ήρεμο περιβάλλον και να την στηρίξουμε στην προετοιμασία της. Με την επίδοσή της μέχρι τώρα δεν έχουμε παράπονο- και θα θέλαμε και η πρώτη της επαφή με τις εξετάσεις να είναι θετική, καθώς την θεωρώ κρίσιμη και για τις επόμενες φορές που θα κληθεί να εξεταστεί σε μαθήματα.

 

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα, από παιδαγωγούς και ψυχολόγους, καταγράφω εδώ κάποια σημεία που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά και με τα οποία θα ενισχύσουμε το παιδί στην προσπάθειά του- ελπίζω να φανούν χρήσιμα και σε άλλους γονείς:

 

 1. Ακούω πολλούς γονείς να μιλούν για το παιδί τους σε α’ πληθυντικό πρόσωπο: «περπατήσαμε, μιλήσαμε, πήγαμε στον παιδικό» κτλ. Η ταύτιση αυτή με το παιδί, ειδικά όταν συνεχίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διαμόρφωση ανεξάρτητης προσωπικότητας.. Όπως λένε οι ειδικοί, στερεί από το παιδί την αυτοπεποίθηση, το κάνει να νιώθει μικρότερο από την ηλικία του και του φορτώνει το άγχος των γονιών.

 

Το άγχος είναι μεταδοτικό, το γνωρίζουμε… ειδικά από τους γονείς προς το παιδί! Ας το ελέγχουμε, βλέποντας λογικά τα γεγονότα και δεχόμενοι ότι το παιδί μας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, υπεύθυνη και για τις συνέπειές των πράξεών του, καθώς μεγαλώνει.

 

Ας αφήσουμε το παιδί να πετάξει με τα δικά του φτερά και να σταθεί στα πόδια του!- όταν θα μας χρειαστεί, ας είμαστε κοντά του και ας το συνδράμουμε σε ό,τι μας ζητήσει. Αν χρειαστεί, επιβλέπουμε πολύ διακριτικά την προσπάθειά του, βοηθώντας το να οργανώσει τον χρόνο του και αποτρέποντας γεγονότα που του αποσπούν την προσοχή από την μελέτη.

 

 1. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αισθανθεί το παιδί ότι μια αποτυχία του θα απογοητεύσει τους γονείς ή το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον. Όταν αντιληφθεί ότι η επιτυχία είναι μια προσωπική του υπόθεση, πιο εύκολα θα απεμπλακεί από το άγχος και θα ξεδιπλώσει όλο τον δυναμισμό του σε αυτή την προσπάθεια.

 

 1. Αν αφήσουμε το παιδί από μικρή ηλικία να έρθει αντιμέτωπο από μόνο του με το άγχος των εξετάσεων και διαγωνισμών ξένων γλωσσών, υπολογιστών κτλ, αθλητικών αγώνων, μεγαλώνοντας θα είναι εξοικειωμένο με το άγχος πιο σημαντικών εξετάσεων.

 

 1. Πώς θα ελέγξουμε το δικό μας άγχος; Αν το «συζητήσουμε» με τον εαυτό μας και τον πείσουμε ότι από τις εξετάσεις αυτές δεν κρίνεται το μέλλον του παιδιού . Ούτε θα το χαρακτηρίζει για πάντα μια πιθανή αποτυχία ή επιτυχία του. Εξετάσεις θα κλιθεί να δώσει πολλές φορές στην ζωή του, μεγαλύτερη σημασία και βάρος ας δοθεί στην έννοια της αγωνιστικότητας, της εργατικότητας και στην συνειδητοποίηση του νοήματος της εξέτασης, όχι μόνο στον βαθμό.

 

 1. Αποφεύγουμε να μιλούμε συνεχώς για βαθμούς και με τίποτα δεν συγκρίνουμε το παιδί μας με συμμαθητές. Η άμιλλα είναι ευγενές συναίσθημα, αλλά η βαθμοθηρία όχι… Εξάλλου, συμβαίνει συχνά άριστοι μαθητές να μην είναι τόσο επιτυχημένοι στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και πορεία, όσο κάποιοι άλλοι που είναι πιο «ανοιχτόμυαλοι» και έχουν ευρύτερο πνεύμα.

 

 1. Διασφαλίζουμε ένα ήρεμο περιβάλλον για την μελέτη του, χωρίς πολλούς περισπασμούς. Φροντίζουμε ιδιαίτερα για την διατροφή του αυτές τις απαιτητικές μέρες. Η ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι ό,τι καλύτερο για την προετοιμασία του.

 

 1. Αφού έχουμε κάνει τη δική μας προσπάθεια, όσα περνούν από το χέρι μας… αφήνουμε τα υπόλοιπα στον Θεό και ζητούμε την ενίσχυσή Του. Και το ίδιο το παιδί, αν από μικρό έχει μάθει να ζητά την Θεία βοήθεια, πάλι εκεί θα εναποθέσει τις ελπίδα Του και εκεί θα βρει την στήριξη που επιζητά…

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ-ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-ΠΑΙΔΙΑ-ΛΥΚΕΙΟ-ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ-ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ-ΜΕΛΛΟΝ-ΑΓΧΟΣ-ΑΓΩΝΙΑ-ΠΡΟΣΕΥΧΗ-ΙΗΣΟΥΣ-ΧΡΙΣΤΟΣ

 

Αυτές τις σκέψεις καταθέτω εδώ, αρχικά για τη δική μας οικογένεια, και ελπίζοντας ότι θα φανούν χρήσιμες και σε άλλους γονείς.

 

Οι παρατηρήσεις σας και οι συμπληρώσεις σας είναι πολύ ευπρόσδεκτες!

 

Αλεξία για το ιστολόγιο»Οικογένεια- μια γωνιά του Παραδείσου- momyof6″

Copyrighted.com Registered & Protected NNQP-CIXA-BP1D-GHJX

Ἐπιλογὲς ἀπὸ τὸν Παρακλητικὸ Κανόνα εἰς τὸν Δεσπότην Χριστὸν, Ὑπὲρ τῶν μαθητῶν τῶν ὑποκειμένων εἰς ἐξετάσεις.
Τοῦ Μητροπολίτου Ἐδέσσης Πέλλης καὶ Ἀλμωπίας κ.κ. Ἰωὴλ 

Σόφισον Χριστέ,
ἀοράτως τὰς νεάνιδας,
καὶ τοὺς νέους ταῖς βολαῖς ἐνεργειῶν,
τῆς σοφίας Σου, Χριστέ, κατὰ τὴν ἔτασιν.
Πρόθυμον σπουδήν,
πρὸς μελέτην καὶ ἐμπέδωσιν
τῶν ποικίλων μαθημάτων Ἰησοῦ
τοῖς παιδίοις ἀφειδῶς ἐπιχορήγησον.
Ὄμβροσον Χριστέ,
τὰς ρανίδας τῆς σοφίας σου,
ἐν τῆ γῆ τῆ ἀγαθὴ τῶν μαθητῶν,
ἴνα γένηται καρπὸς αὐτοῖς σωτήριος.
Ἡ πάσα νεολαία,
προσδοκᾶ Χριστέ μου,
ἐπιτυχίας κομίσαι ὠφέλειαν,
ἐκ τῶν ποικίλων ἀγώνων ,
αὐτῆς τῆ ρώμη σου.
Λαλῆσαι εἰς τὰ ὦτα,
μαθητῶν καὶ νέων,
τὰ ἀκριβῆ καὶ τὰ ἄριστα Παναγνέ,
κατὰ τὴν ὥραν αἰτοῦμεν,
τῶν ἐξετάσεων.
Ἔτι δεόμεθα ὑπὲρ ἐπιτυχίας καὶ ἀριστεύσεως τῶν μαθητῶν, σπουδαστῶν καὶ νέων ἐν ταῖς ἐξετάσεσιν αὐτῶν καὶ ὑπὲρ τοῦ ἐλθεῖν Κύριον τὸν Θεὸν βοηθὸν ἐν ταῖς προσπαθείαις καὶ τοῖς ἀγῶσιν αὐτῶν.
Πάνσοφε Χριστέ μου Ἰησοῦ,
ἡ πηγὴ τῆς ὄντως σοφίας,
φώτισον δεόμεθα,
ταῖς ἐνεργείαις σου,
ὅπως ἔχωσιν ἅπαντες,
ἐν τὴ ἐξετάσει,
νοῦν ὀξὺν καὶ γρήγορον,
εἰς τὸ συγγράψασθε,
πάσας τὰς ὀρθᾶς ἀποκρίσεις,
ἐν ταῖς ἐρωτήσεσι Σῶτερ,
ταῖς ὑποκειμέναις αὐτοῖς πάντοτε.
η προσευχή και οι φωτο από ΕΔΩ

14 σκέψεις σχετικά με το “Πρώτη φορά εξετάσεις στο σχολείο!- πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

 1. Καλημέρα Αλεξία μου,
  Όλα όσα σημείωσες είναι σωστά και σαν μαμά με μεγαλύτερη εμπειρία από τις εξετάσεις των παιδιών μου θα σου πω ότι κάπως έτσι τα αντιμετωπίζουμε όλα κι εμείς σαν οικογένεια.
  Εγώ λέω και κάτι στα παιδιά μου, που ίσως φανεί χρήσιμο και σε σας σαν γενική ιδέα, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια που κάνουν στις εξετάσεις και όχι τόσο το αποτέλεσμα. Και τα λάθη και οι παραλείψεις και οι απροσεξίες για τους ανθρώπους είναι… ο καναπές μας δεν έχει κάνει ποτέ λάθος σε πρόσημο!
  Όπως καταλαβαίνεις, βάζω και το χιούμορ μέσα στις παραμέτρους για να αποσυμφορίζεται λίγο η ένταση.

  Εύχομαι καλή επιτυχία στην κορούλα σου και με το καλό όλα τα υπόλοιπα
  Φιλιά
  Ελένη
  https://myfortysomethingworld.wordpress.com

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Να υιοθετήσουμε, λοιπόν, και το χιούμορ!
   βεβαίως, αφού έτσι αποσυμφορίζεται πάντα η ένταση

   πολύτιμες οι συμβουλές σου, λόγω της εμπειρίας σου
   σε ευχαριστώ, πολύ Ελένη μου!
   καλή επιτυχία και στα παιδιά σου!

   Μου αρέσει!

 2. Kαλημερούδια! Εμεις είμαστε του «παιδικού σταθμού» οπότε δεν έχουμε ακόμα τέτοια «θεματα» (είδατε; απο τώρα στον πλυθηντικο μιλάω χαχαχα). Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που κοπιάζουν και αγωνιούν! Εύχομαι να έχουν ένα υπέροχο μέλλον!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Δεν θα καταλάβεις πότε θα φτάσουν να δίνουν εξετάσεις! 🙂

   να χαίρεσαι τις κορούλες σου και να απολαμβάνεις το μεγάλωμά τους

   καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά

   Μου αρέσει!

 3. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις της κόρης σου και σε όλα τα παιδιά (ιδιαίτερα αυτά που δίνουν Πανελλήνιες).
  Όταν έδινα εγώ Πανελλήνιες, νομίζω μαθηματικά, σε κάποιο σημείο είχα «κολλήσει», κοίταξα το ρολόι μου, ήταν 10:00 π.μ., μετά από λίγο «ξεκόλλησα» και δόξα τω Θεώ πήγα καλά. Εκείνη τη μέρα ο μπαμπάς μου ήταν στη δουλειά του και στο διάλλειμά του έκανε προσευχή για μένα. Είδε το ρολόι του, η ώρα ήταν 10:00 ακριβώς!!!
  Προχθές έδινε η κόρη μου εξετάσεις για το lower. Στην αναμονή ένιωθα αρκετό άγχος και ανήμπορη να βοηθήσω το παιδάκι μου που έμπαινε σ’ αυτή τη δοκιμασία. Πραγματικά το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν προσευχή. Ελπίζω για καλά αποτελέσματα…
  Καλή φώτιση στα παιδάκια μας.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Θαυμαστό αυτό που αναφέρεις, Σοφία! η τεράστια δύναμη της προσευχής!

  Καλή επιτυχία στις κορούλες μας και σε όλα τα παιδιά που διαγωνίζονται
  και καλή φώτιση, πρώτα απ΄όλα…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.