(λεπτομέρεια από πίνακα του Ν. Γύζη: η Ψυχομάνα)

.

(από τους λόγους του αγίου Παϊσίου)

         -Γέροντα, πώς μπορεί να βάλη κανείς όλον τον κόσμο μέσα στην καρδιά του;

        -Πώς μπορεί να αγκαλιάση όλον τον κόσμο, όταν τά χέρια του είναι μικρά;… Για να βάλη κανείς όλον τον κόσμο στην καρδιά του, πρέπει να πλατύνη την καρδιά του.

          -Πώς θα γίνη αυτό, Γέροντα;

         -Με την αγάπη. Αλλά κι αυτό δεν φθάνει. Χρειάζεται μητρική αγάπη. Η μάνα αγαπάει τα παιδιά της περισσότερο από τον εαυτό της. Αυτήν την αγάπη αν αποκτήση κανείς, αγαπάει όχι μόνον όσους τον αγαπούν αλλά και εκείνους που τον βλάπτουν, γιατί, όπως η μάνα όλα τα δικαιολογεί, έτσι και αυτός πάντα βρίσκει έλαφρυντικά για τους άλλους και ρίχνει το βάρος στον εαυτό του. Ακόμη και να τον κλέψουν, νιώθει τύψεις, αν πιάσουν τον κλέφτη και τον βάλουν στην φυλακή. “Εξαιτίας μου φυλακίσθηκε, θα λέη. Αν έβρισκα τρόπο να του δώσω τα χρήματα που του χρειάζονταν, δεν θα έκλεβε καί δεν θα ήταν τώρα στην φυλακή”.

 

      Η μητρική αγάπη όλα τα καλύπτει, όλα τα σβήνει. Αν ένα παιδί κάνη μια ζημιά ή φερθή άσχημα, η μάνα του αμέσως το συγχωρεί, γιατί είναι παιδί της. Έτσι, και όταν αγαπάς τον πλησίον σου με αγάπη μητρική, δικαιολογείς τις αδυναμίες του και δεν βλέπεις τα σφάλματά του· κι αν τα δης, τα συγχωρείς. Τότε η καρδιά σου πλημμυρίζει από αγάπη, γιατί γίνεσαι μιμητής του Χριστού που μας ανέχεται όλους.


Εγώ τώρα ξέρετε πώς νιώθω; Νιώθω τέτοια μητρική αγάπη, τέτοια στοργή και τρυφερότητα, που δεν είχα πρώτα. Χωράει μέσα μου όλος ο κόσμος. Θέλω να αγκαλιάσω όλους τους άνθρώπους, για να τους βοηθήσω. Γιατί η αγάπη δεν μπορεί να μείνη κλεισμένη στην καρδιά. Όπως το γάλα μιας μητέρας που το παιδάκι της πέθανε, τρέχει και χύνεται, έτσι και η αγάπη θέλει να δοθή.

1021c-paisios11

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Ε΄, Πάθη και Αρετές, έκδοση Ιερόν Ησυχαστήριον Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2012, σσ. 214-216.

.

5 σκέψεις σχετικά με το ““Για να βάλη κανείς όλον τον κόσμο στην καρδιά του, χρειάζεται μητρική αγάπη”.

 1. Πολύ συγκινητικό κείμενο… Πιστεύω πως έτσι είναι η πραγματικότητα, γι’ αυτό πολλές μητέρες νιώθουν να αγαπούν όλα τα παιδιά του κόσμου σαν δικά τους! Αν δεις όλους τους ανθρώπους σαν παιδιά σου, τότε θέλεις μόνο να αγαπάς, να συγχωρείς και να προστατεύεις! Θα τα φυλάξω τα λόγια του Γέροντα!! Ευχαριστούμε!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Όντως… πολλές μανούλες νοιάζονται για τα παιδιά του κόσμου σαν δικά τους… όταν επεκτείνεται και σε όλους τους ανθρώπους, αυτή είναι η «μητρική αγάπη» που λέει ο Γέροντας.

  Να είσαι καλά, Τριανταφυλλένια μου!
  Ας έχουμε τις πρεσβείες του αγίου ..

  Μου αρέσει!

 3. «η αγάπη δεν μπορεί να μείνη κλεισμένη στην καρδιά, η αγάπη θέλει να δοθή»
  Συγκινητικά τα λόγια του Γέροντα.

  Θα αναδημοσιεύσω αυτόν τον «θησαυρό» Αλεξία μου, με την άδειά σου πάντα!
  την αγάπη μου…

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.