Οι εύκολες συνταγές μας για πασχαλινά τσουρέκια και παραδοσιακά κόκκινα αυγά

 …και οι ετοιμασίες μας για το Πάσχα

.κόκκινα αυγά 1
..
.
τσουρέκια
.
Mέσα στην χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας, με τις κατανυκτικές ακολουθίες και την συμμετοχή της ψυχής στα Πάθη του Χριστού…
μέσα στο γλυκό κλίμα της αναμονής της Αναστάσεως…
ετοιμαζόμαστε και στο νοικοκυριό μας για τις γιορτινές μέρες που έρχονται.
 .
” Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες.” έλεγε ο άγιος Παΐσιος (ΕΔΩ) και αυτό προσπαθώ, οι μέριμνες να μην επικαλύψουν την ιερότητα των ημερών, αλλά να δημιουργήσουμε ένα όμορφο σπιτικό περιβάλλον, όπου θα βιώσουμε τα βαθύτερα νοήματα .
 .

 .
Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια από τις μέρες αυτές… το σπίτι να μοσχομυρίζει τσουρέκια, τα αυγά να βγαίνουν κατακόκκινα από την κατσαρόλα, τα καλαθάκια για τις νονές να στολίζονται…. και όλα να περιμένουν ολοκάθαρα και στολισμένα να συμμετέχουν κι αυτά στο πανηγύρι της Αναστάσεως.
 .
Τέτοιες γλυκές αναμνήσεις θα ήθελα να είχαν και τα παιδιά μου… όσο γίνεται.
Φέτος πρέπει να κάνω οικονομία δυνάμεων και να μείνω στις βασικές ετοιμασίες…. η “γενική καθαριότητα” ας περιμένει, δεν πειράζει!
 .
Τα καλαθάκια όμως για τις νονές μας, μαζί με τα δωράκια τους (πιάστρες για την κουζίνα) πλέχτηκαν.
.
καλαθάκι 5
.
πιάστρες 4
.
Οι λαμπάδες των βαπτιστικών μας στολίστηκαν.
λαμπάδα
.
λαμπάδα 2
.
Τηρούμε , όσο μπορούμε τα έθιμα: ψάλλαμε τα κάλαντα του Λαζάρου, φτιάξαμε λαζαράκια και κερκέλια. (ΕΔΩ)
.
λαζαράκια 1
.
Σήμερα φτιάξαμε τα τσουρέκια μας, για να τα δώσουμε και στις νονές μας.
.
Αύριο, πρώτα ο Θεός, θα βάψουμε τα αυγά μας.
Η συνταγή (παραδοσιακός τρόπος βαψίματος) που ακολουθήσαμε τα τελευταία δυο χρόνια και που την ευχαριστηθήκαμε πολύ είναι ΕΔΩ.
(οι φωτο με τα αυγά: η πρώτη το 2013, η δεύτερη το 2014)
.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
Για τα τσουρέκια αποφάσισα να ακολουθήσω την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για “γρήγορα τσουρέκια”. Παρόμοια συνταγή προτείνει και η διαδικτυακή φίλη μου, η Γιάννα, στο υπέροχο ιστολόγιό της: “το ημερολόγιο μιας μαμάς” (δείτε την ΕΔΩ).
Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα στο χέρι, όλη η διαδικασία γίνεται στο μίξερ. Και μιας και τα νηστίσιμα τσουρέκια της είναι υπέροχα, την εμπιστεύτηκα.
 .

Υλικά συνταγής

  • 1.400 γραμμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 1½ φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
  • 2 πορτοκάλια(το ξύσμα)
  • αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35οC.

,
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα. Πρόσθετουμε τα υγρά υλικά και με το γάντζο δουλεύουμε τη ζύμη, να αναμειχτεί καλά, περίπου 8΄-10΄. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Tη ζύμη πρέπει να τη σηκώνουμε από το μίξερ και να σηκώνεται όλη μαζί σχηματίζοντας κορδές. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.
 .
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.
Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες, να μην ξεραθούν. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με αυγό και ζάχαρη (χτυπάμε αυγό, λίγο νερό και ζάχαρη). Επειδή με το άλειμμα  συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο (αν βάλουμε). Τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, στον αέρα, και τα ψήνουμε για περίπου 45΄ να ροδίσουν.
 .
Η πρότασή μου:
Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά. Μόλις κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.
Χρόνος Προετοιμασίας: 150 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
 .
από την ιστοσελίδα της Αργυρώς ΕΔΩ
.
τσουρέκια
.
δικές μου παραλλαγές:
αντί για φρέσκο βούτυρο (δεν αρέσει πολύ το άρωμά του στα παιδιά…) έβαλα 1 φλυτζάνι μαργαρίνη και μισό φλυτζάνι σπορέλαιο.
Αύξησα λίγο την ποσότητα της ζάχαρης, γιατί τα παιδιά τα προτιμούν πιο γλυκά (έβαλα 3 φλυτζάνια).
.
Είμαι τυχερή γιατί έχω πολλούς και πολύ πρόθυμους βοηθούς- και έτσι δεν κουράστηκα καθόλου να τα φτιάξω!
.
.
Αν θέλετε και μια ακόμα πολύ γρήγορη συνταγή για τσουρέκια, δοκιμασμένη και πετυχημένη, δείτε την συνταγή για την φετινή μας βασιλόπιτα ΕΔΩ.
.
.
Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση να έχουμε!
.
.
.
.
προσθήκη φωτο Μ. Πέμπτη 9/4/2015:
κόκκινα αυγά 1
Advertisements

6 Σχόλια (+add yours?)

  1. LimGiota
    Ἀπρ. 08, 2015 @ 23:14:42

    Μπράβο! Άξια για όλες αυτές τις ετοιμασίες που έκανες! Υπέροχα όλα!!!! Και είναι υπέροχα γιατί έγιναν με αγάπη και όχι από αγκαρία! Να σε χαίρεται η οικογένειά σου και ο Θεός να σας έχει όλους καλά!! Καλή Ανάσταση! (στείλε λιγο τσουρεκι χαχα)

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  2. momyof6
    Ἀπρ. 09, 2015 @ 11:40:11

    Να είσαι καλά, Γιώτα μου!
    να χαίρεσαι τα παιδάκια σου, κάνατε και εσείς υπέροχα πράγματα!

    ναι, όλα γίνονται με αγάπη…

    Καλή Ανάσταση και κάθε ευλογία στην οικογένειά σας!

    πέρνα μια βόλτα να πιούμε καφέ με τσουρέκι! 🙂

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  3. Μέλια
    Ἀπρ. 09, 2015 @ 14:02:44

    Μία εξαιρετική “μαμαδίστικη” ανάρτηση, φτιαγμένη όπως πάντα με αγάπη… με πήγες πολλά χρόνια πίσω, Αλεξία μου τότε που ήμουν κι εγώ παιδί….

    Ο Θεός να σ’ έχει γερή, υγεία ευτυχία και κάθε ευλογία στο σπιτικό σου..

    Καλή Ανάσταση!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  4. momyof6
    Ἀπρ. 09, 2015 @ 18:18:13

    να είσαι και εσύ γερή Μέλια μου, και ό,τι καλύτερο στο σπιτικό σου! ❤

    μακάρι και τα παιδιά μας να έχουν τέτοιες γλυκές αναμνήσεις- και κάποιες τέτοιες αναρτήσεις νομίζω πως θα είναι όμορφα ενθύμια…

    Καλή Ανάσταση!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  5. kathy by anthomeli
    Ἀπρ. 14, 2015 @ 12:07:29

    Φέτος μιας και ήταν τόσο νωρίς το Πάσχα ούτε κι εγώ ασχολήθηκα ιδιαίτερα με καθαριότητες! Τι να κάνουμε! Όλα δεν μπορούν να γίνουν κι η κάθε μια μας κάνει τις επιλογές της. Ωραία τα αυγά σου και τα τσουρέκια σου! Όσο για τα λαζαράκια λέω κι εγώ να φτιάξω του χρόνου! Δεν το είχαμε αυτό το έθιμο στην οικογένεια και το έμαθα από το σχολείο των παιδιών μου.

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: