Φεβουάριος 10«Μετά τον πόνο…τι; « έγραψα χθες βράδυ.

Ας είναι καλά τα παιδιά μας, γύρω μας και μέσα μας, που μας δίνουν την ώθηση και την διάθεση να ξεπεράσουμε δύσκολες στιγμές και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός

γιατί η ζωή συνεχίζεται και η ζωή είναι Αλλού…

και οι αγαπημένοι μας, εκεί πάνω, μας θέλουν χαρούμενους…

**************

Τις τελευταίες μέρες, αναζητώντας νηστίσιμες συνταγές για τα παιδιά, έφτιαξα τσουρέκια, που τα ευχαριστήθηκαν πολύ!

Αρχικά ακολούθησα την συνταγή που μου είχε δώσει μια φίλη, και μετά από αναζήτηση βρήκα ότι παρόμοια προτείνει και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι πραγματικά υπέροχη.

Και σήμερα δοκίμασα την συνταγή για αλάδωτα τσουρέκια της μαμάς μου- την έχει από πολλά χρόνια και της πετυχαίνει πάντα. Σε όσους τα γεύτηκαν , άρεσαν επίσης πολύ.

Εκτός από νηστίσιμα, τα τσουρέκια αυτά μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα που έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά (γάλα αγελάδας, βούτυρο κτλ) και στα αυγά.

τσουρέκι

 

Ας δούμε αρχικά την πρώτη και στην συνέχεια και την αλάδωτη «εκδοχή».

 

Υλικά:

για το προζύμι:

2 κύβοι νωπή μαγιά των 50 γρ. + 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (σημ. 1 φακελάκι = 30 γρ. νωπή μαγιά)

1/2 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

4 κουταλιές σούπας αλεύρι

Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος, για 20 λεπτά περίπου,μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να δημιουργούνται φυσαλίδες.

εναλλακτικά, για συντομία και αντί για προζύμι: 4 φακελάκια ξηρή μαγιά και 1/2 φλυτζ. χλιαρό νερό, που απλώς τα ανακατεύουμε στο υπόλοιπο μείγμα

.

επιπλέον υλικά για την ζύμη:

1 φλυτζάνι τσαγιού σπορέλαιο – ή φυτική μαργαρίνη – ή μείγμα μαργαρίνης και ελαιόλαδου

1,5 φλ. τσ. ζάχαρη

0,5 λίτρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (τα πορτοκάλια να είναι γλυκά)

1.100 γρ. περίπου αλεύρι δυνατό τύπου 70 %  (για τσουρέκια)

.

Μυρωδικά – δίνουν όλο το άρωμα στα τσουρέκια μας!

1 κουταλάκι μαχλέπι

ξύσμα δυο πορτοκαλιών

προαιρετικά και κατά βούλησιν:

1/2 κουταλάκι κακουλέ

1/2 κουταλάκι μαστίχα

1 βανίλια

.

Για την γέμιση- επιλέγουμε:

τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα

νηστίσιμη μερέντα ( βρείτε την συνταγή εδώ )

μείγμα ταχινιού με κακάο,ζάχαρη ή μέλι (το φτιάχνουμε πολύ απλά, ανακατεύοντας τα υλικά που θέλουμε και προσθέτοντας ελάχιστο νερό, για να αλείφεται εύκολα)

μαρμελάδα

.

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, τον χυμό, τα μυρωδικά και την ενεργοποιημένη μαγιά. (αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά, την προσθέτουμε στο αλεύρι).

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή και ίσα- ίσα να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι ακόμα. Ζυμώνουμε για 5’ δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και αφράτη.

Την βάζουμε σε μπωλ. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα έως 1,5 ώρα, σε ζεστό μέρος. Καταλαβαίνουμε ότι έχει φουσκώνει εάν, βυθίζοντας το δάκτυλό μας, μένει το αποτύπωμα μέσα στην ζύμη.

.

τσουρέκι 9.

Την χωρίζουμε σε 6  ή 12 κομμάτια (αναλόγως αν θέλουμε να πλάσουμε 2 ή 4 τσουρέκια). Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε στενόμακρο φύλλο  και αλείφουμε την  γέμιση. Το κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια. Τα πλέκουμε πλεξούδες.

Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε και ατομικά τσουρεκάκια, σαν σαλιγκάρια.

Φυσικά η γέμιση δεν είναι απαραίτητη, ακόμα και «σκέτα» είναι πολύ νόστιμα.

.

τσουρέκι 8

.

τσουρέκι 7

.

τσουρέκι 6

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο- μέχρι 1 ώρα.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160οC για 3ο’ περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε, αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.

.τσουρέκι 2

Βγάζουμε 2 μεγάλα ή 4 μικρά τσουρέκια.

.

 

ας δούμε και την άλλη εκδοχή:

Αλάδωτα, νηστίσιμα τσουρέκια: 

τσουρέκι 1

.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι δυνατό, τύπου 70% , για τσουρέκια

1 κούπα χλιαρό νερό

1, 5 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1,5 κούπα ζάχαρη

100 γρ νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή

μυρωδικά και γέμιση: όπως παραπάνω

εκτέλεση: όπως και παραπάνω

όταν ψηθούν και τα βγάλουμε από τον φούρνο, αλείφουμε με λίγο νερό, για να γυαλίσουν

.

τσουρέκι 3

.

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, (αν μείνουν…) τυλιγμένα καλά σε πλαστική σακούλα. Όταν τα αποψύξουμε, είναι σαν φρέσκα.

Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε και εσείς!

καλή επιτυχία!!!

Αλεξία momyof6

.

όλες τις νηστίσιμες συνταγές μπορείτε να τις δείτε με κλικ ΕΔΩ

.

17 σκέψεις σχετικά με το “Τσουρέκια νηστίσιμα- γεμιστά με σοκολάτα

    1. είναι πραγματικά πολύ απλή και σίγουρα πετυχημένη!
      με υλικά που πάντα έχουμε στο σπίτι και επιπλέον… πιο οικονομική από τα «αυθεντικά» τσουρέκια 🙂

      Να είσαι καλά, Ευαγγελία μου!

      Μου αρέσει!

  1. Αχ βρε Αλεξία μου, τι χρυσοχέρα νοικοκυρά και μαμά είσαι εσύ! Μπράβο! Τσουρέκια είναι το μόνο πράγμα που δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω…δεν ξέρω γιατί, μου φαίνεται περίπλοκη η παρασκευή τους!
    Τα δικά σου φαίνονται λαχταριστά, μμμμμ! Να είχα λίγο τώρα…
    Φιλιά

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Κορίτσια, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι πολύ που βρήκατε ενδιαφέρουσα την πρότασή μας!!!

    η διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη και την βρήκα απλούστερη και από την «αυθεντική»- θέλει βέβαια λίγο χρόνο για αναμονή, αλλά το ζύμωμα και το πλάσιμο δεν με δυσκόλεψαν

    καλή επιτυχία σε όσες φίλες δοκιμάσουν την συνταγή και θα χαιρόμουν να μάθαινα «εντυπώσεις»

    Μου αρέσει!

    1. Να τα δοκιμάσεις, Χριστίνα μου!
      συνταγή για «αυθεντικό» τσουρέκι έχω αναρτήσει, είναι αυτή που έκανα την βασιλόπιτά μας φέτος- απλή και εύκολη. την ίδια θα κάνω και για το Πάσχα, ρπώτα ο Θεός.

      να είσαι καλά, όλες οι μανούλες είναι καταπληκτικές! ❤

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Αλεξάνδρα καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τις νόστιμες συνταγές σου.Εφτιαξα τα αλαδωτα τσουρέκια κ ήταν φανταστικά!Δεν είχα πορτοκάλια κ έβαλα χυμό μανταρινιού…τα τσακισαμε!!! Ευχαριστούμε πολύ!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.