Τσουρέκια νηστίσιμα- γεμιστά με σοκολάτα

Φεβουάριος 10“Μετά τον πόνο…τι; “ έγραψα χθες βράδυ.

Ας είναι καλά τα παιδιά μας, γύρω μας και μέσα μας, που μας δίνουν την ώθηση και την διάθεση να ξεπεράσουμε δύσκολες στιγμές και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός

γιατί η ζωή συνεχίζεται και η ζωή είναι Αλλού…

και οι αγαπημένοι μας, εκεί πάνω, μας θέλουν χαρούμενους…

**************

Τις τελευταίες μέρες, αναζητώντας νηστίσιμες συνταγές για τα παιδιά, έφτιαξα τσουρέκια, που τα ευχαριστήθηκαν πολύ!

Αρχικά ακολούθησα την συνταγή που μου είχε δώσει μια φίλη, και μετά από αναζήτηση βρήκα ότι παρόμοια προτείνει και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι πραγματικά υπέροχη.

Και σήμερα δοκίμασα την συνταγή για αλάδωτα τσουρέκια της μαμάς μου- την έχει από πολλά χρόνια και της πετυχαίνει πάντα. Σε όσους τα γεύτηκαν , άρεσαν επίσης πολύ.

Εκτός από νηστίσιμα, τα τσουρέκια αυτά μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα που έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά (γάλα αγελάδας, βούτυρο κτλ) και στα αυγά.

τσουρέκι

 

Ας δούμε αρχικά την πρώτη και στην συνέχεια και την αλάδωτη “εκδοχή”.

 

Υλικά:

για το προζύμι:

2 κύβοι νωπή μαγιά των 50 γρ. + 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (σημ. 1 φακελάκι = 30 γρ. νωπή μαγιά)

1/2 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

4 κουταλιές σούπας αλεύρι

Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος, για 20 λεπτά περίπου,μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να δημιουργούνται φυσαλίδες.

εναλλακτικά, για συντομία και αντί για προζύμι: 4 φακελάκια ξηρή μαγιά και 1/2 φλυτζ. χλιαρό νερό, που απλώς τα ανακατεύουμε στο υπόλοιπο μείγμα

.

επιπλέον υλικά για την ζύμη:

1 φλυτζάνι τσαγιού σπορέλαιο – ή φυτική μαργαρίνη – ή μείγμα μαργαρίνης και ελαιόλαδου

1,5 φλ. τσ. ζάχαρη

0,5 λίτρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (τα πορτοκάλια να είναι γλυκά)

1.100 γρ. περίπου αλεύρι δυνατό τύπου 70 %  (για τσουρέκια)

.

Μυρωδικά – δίνουν όλο το άρωμα στα τσουρέκια μας!

1 κουταλάκι μαχλέπι

ξύσμα δυο πορτοκαλιών

προαιρετικά και κατά βούλησιν:

1/2 κουταλάκι κακουλέ

1/2 κουταλάκι μαστίχα

1 βανίλια

.

Για την γέμιση- επιλέγουμε:

τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα

νηστίσιμη μερέντα ( βρείτε την συνταγή εδώ )

μείγμα ταχινιού με κακάο,ζάχαρη ή μέλι (το φτιάχνουμε πολύ απλά, ανακατεύοντας τα υλικά που θέλουμε και προσθέτοντας ελάχιστο νερό, για να αλείφεται εύκολα)

μαρμελάδα

.

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, τον χυμό, τα μυρωδικά και την ενεργοποιημένη μαγιά. (αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά, την προσθέτουμε στο αλεύρι).

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή και ίσα- ίσα να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι ακόμα. Ζυμώνουμε για 5’ δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και αφράτη.

Την βάζουμε σε μπωλ. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα έως 1,5 ώρα, σε ζεστό μέρος. Καταλαβαίνουμε ότι έχει φουσκώνει εάν, βυθίζοντας το δάκτυλό μας, μένει το αποτύπωμα μέσα στην ζύμη.

.

τσουρέκι 9.

Την χωρίζουμε σε 6  ή 12 κομμάτια (αναλόγως αν θέλουμε να πλάσουμε 2 ή 4 τσουρέκια). Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε στενόμακρο φύλλο  και αλείφουμε την  γέμιση. Το κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια. Τα πλέκουμε πλεξούδες.

Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε και ατομικά τσουρεκάκια, σαν σαλιγκάρια.

Φυσικά η γέμιση δεν είναι απαραίτητη, ακόμα και “σκέτα” είναι πολύ νόστιμα.

.

τσουρέκι 8

.

τσουρέκι 7

.

τσουρέκι 6

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο- μέχρι 1 ώρα.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160οC για 3ο’ περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε, αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.

.τσουρέκι 2

Βγάζουμε 2 μεγάλα ή 4 μικρά τσουρέκια.

.

 

ας δούμε και την άλλη εκδοχή:

Αλάδωτα, νηστίσιμα τσουρέκια: 

τσουρέκι 1

.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι δυνατό, τύπου 70% , για τσουρέκια

1 κούπα χλιαρό νερό

1, 5 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1,5 κούπα ζάχαρη

100 γρ νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή

μυρωδικά και γέμιση: όπως παραπάνω

εκτέλεση: όπως και παραπάνω

όταν ψηθούν και τα βγάλουμε από τον φούρνο, αλείφουμε με λίγο νερό, για να γυαλίσουν

.

τσουρέκι 3

.

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, (αν μείνουν…) τυλιγμένα καλά σε πλαστική σακούλα. Όταν τα αποψύξουμε, είναι σαν φρέσκα.

Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε και εσείς!

καλή επιτυχία!!!

Αλεξία momyof6

.

όλες τις νηστίσιμες συνταγές μπορείτε να τις δείτε με κλικ ΕΔΩ

.

Advertisements

15 Σχόλια (+add yours?)

  1. mylittlecosyworld
    Μαρ. 19, 2015 @ 00:12:37

    Γεια στα χέρια σου Αλέξια μου! Εξαιρετικές οι συνταγές! Μπαίνουν στη λίστα to do! Πόλλα φιλιααα

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  2. Evangelia vlassopoulou
    Μαρ. 19, 2015 @ 08:41:17

    Καλα, αυτή ειναι συνταγη για όλο το χρόνο. Ευχαριστουμε πολυ

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Μαρ. 19, 2015 @ 08:42:54

      είναι πραγματικά πολύ απλή και σίγουρα πετυχημένη!
      με υλικά που πάντα έχουμε στο σπίτι και επιπλέον… πιο οικονομική από τα “αυθεντικά” τσουρέκια 🙂

      Να είσαι καλά, Ευαγγελία μου!

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  3. Δήμητρα
    Μαρ. 19, 2015 @ 09:16:44

    Να εχεις την υγεία σου κι εσυ και η οικογένειά σου να μας δίνετε πάντα υπέροχες ιδέες!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  4. otanstelneienapaidi
    Μαρ. 19, 2015 @ 11:33:01

    Τέλεια για την νηστεία..αλλά και για περιόδους που θέλουμε να τρώμε πιο προσεκτικά…ούτε πολύ ζάχαρη βλέπω δεν έχουν..Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!!

    Φιλιά Αλεξία μου..
    και καλά κουζινομαγειρέματα…

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  5. Πωλινα
    Μαρ. 19, 2015 @ 11:41:02

    Γεια στα χέρια σου Αλεξία μου. Φαίνονται λαχταριστά. Μήπως να φτιάξω κι εγώ και να τα μοιράσω σε φίλους και πεθερικά που νηστεύουν.

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  6. M Koutsom
    Μαρ. 19, 2015 @ 12:09:04

    Αχ βρε Αλεξία μου, τι χρυσοχέρα νοικοκυρά και μαμά είσαι εσύ! Μπράβο! Τσουρέκια είναι το μόνο πράγμα που δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω…δεν ξέρω γιατί, μου φαίνεται περίπλοκη η παρασκευή τους!
    Τα δικά σου φαίνονται λαχταριστά, μμμμμ! Να είχα λίγο τώρα…
    Φιλιά

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  7. Mamamia
    Μαρ. 19, 2015 @ 14:39:46

    Πολύ ωραίες ιδέες, ειδικά αυτή η αλάδωτη σου λύνει τα χέρια για τέλειο νηστίσιμο γλυκάκι! Σίγουρα θα τα δοκιμάσουμε! Σε ευχαριστούμε που το μοιραστηκες!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  8. Mαρία Έλενα
    Μαρ. 19, 2015 @ 16:11:38

    Όμορφες οι συνταγές
    Φιλάκια …

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  9. momyof6
    Μαρ. 19, 2015 @ 23:39:36

    Κορίτσια, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι πολύ που βρήκατε ενδιαφέρουσα την πρότασή μας!!!

    η διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη και την βρήκα απλούστερη και από την “αυθεντική”- θέλει βέβαια λίγο χρόνο για αναμονή, αλλά το ζύμωμα και το πλάσιμο δεν με δυσκόλεψαν

    καλή επιτυχία σε όσες φίλες δοκιμάσουν την συνταγή και θα χαιρόμουν να μάθαινα “εντυπώσεις”

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  10. DiaperGifts
    Μαρ. 20, 2015 @ 13:34:50

    Είσαι καταπληκτική!!!! Μου λείπουν τα πορτοκάλια, θα την κάνω σίγουρα!!!
    Περιμένω και συνταγή για μη νηστίσιμο τσουρέκι 🙂

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: