Ταχινόψωμο ή μερεντόψωμο νηστίσιμο: ένα γλυκό, νοστιμότατο ψωμάκι!

και να το, ψημένο και λαχταριστό!

 

Ταχινόψωμο όπως…το πασίγνωστο μερεντόψωμο! με γέμιση ταχινιού ή νηστίσιμης μερέντας.

Ναι, είναι καταπληκτικό, και σαν εμφάνιση και σαν γεύση!

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και εγώ, αν και το έφτιαξα για πρώτη φορά, βρήκα την διαδικασία αρκετά απλή και σύντομη και σίγουρα θα επαναλάβω σύντομα την συνταγή.

Την ιδέα την ανακάλυψα στο μπλογκ της Κάλλης και σας συστήνω να το επισκεφτείτε και να διαβάσετε την συνταγή με κλικ ΕΔΩ

 

Για όσους νηστεύουν χωρίς λάδι και θα ήθελαν ένα νηστίσιμο και υγιεινό αλάδωτο γλυκό ή σνακ (καθώς το ταχινόψωμο δεν έχει ιδιαίτερη γλύκα και μπορούμε να το γευτούμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας) έκανα μια μικρή προσαρμογή:

 

απλώς αφαίρεσα τα 80 γρ, μαργαρίνης και, αντί αυτού, έβαλα στην θέση της 80 γρ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Ελάχιστη διαφορά από την αρχική γεύση.

Και επειδή δεν είχα έτοιμο ταχίνι με μέλι (το αγοράζουμε χύμα, γιατί το καταναλώνουμε αρκετά) ανακάτεψα σε ένα μπωλ ταχίνι ολικής αλέσεως με ζάχαρη, κακάο και ελάχιστο νερό και …έτοιμη η γέμιση!

 

Να σας περιγράψω και την διαδικασία της δημιουργίας αυτού του εντυπωσιακού αστεριού:

Πήρα ένα ποτήρι και το έβαλα στο κέντρο της ζύμης σου. Με ένα μαχαίρι έκοψα τη ζύμη στα τέσσερα, μετά στα οχτώ και τέλος στα δεκαέξι.Μετά πήρα τις λωρίδες της ζύμης ανά δύο και τις έστριψα δύο φορές προς την εξωτερική πλευρά ώστε να δημιουργηθούν οι ακτίνες του αστεριού. Ένωσα τις άκρες.

Έτοιμο το αστέρι μας!

 

Μερικές από τις φωτό που έβγαλα, καθώς μαγειρεύαμε με τον μικρό μου βοηθό:

η ζύμη, έτοιμη και φουσκωμένη, και το μείγμα με το ταχίνι- του άρεσε πολύ του μικρού μου βοηθού!

η ζύμη, έτοιμη και φουσκωμένη, και το μείγμα με το ταχίνι- του άρεσε πολύ του μικρού μου βοηθού!

.

άνοιξα με τον πλάστη το πρώτο φύλλο, το τοποθέτησα σε στρογγυλό ταψάκι σιλικόνης, και το άλειψα με το μείγμα

άνοιξα με τον πλάστη το πρώτο φύλλο, το τοποθέτησα σε στρογγυλό ταψάκι σιλικόνης, και το άλειψα με το μείγμα

.

όταν τελείωσα με τις τέσσερις στρώσεις των φύλλων, σχημάτισα το αστέρι

όταν τελείωσα με τις τέσσερις στρώσεις των φύλλων, σχημάτισα το αστέρι

.

και να το, ψημένο και λαχταριστό!

και να το, ψημένο και λαχταριστό!

.

όμορφο δεν είναι το αστεράκι μας;

 

Σας δίνω και την συνταγή για νηστίσιμη μερέντα- αλάδωτη:

(την έχω φτιάξει και είναι πεντανόστιμη)

ΥΛΙΚΑ
200 γρ.φουντούκια
1 ποτήρι νερό
1 βανίλια
1 πακέτο κακάο(125 γρ.)
1 1 /2 ποτήρι ζάχαρη
70 γρ.κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλέθουμε τα φουντούκια πολύ-καλά στο μπλέντερ.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα (κατά προτίμηση αντικολλητική), σε μέτρια φωτιά,  και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην πιάσει στον πάτο.
Όταν δέσει την κατεβάζουμε από την φωτιά και την βάζουμε σε ένα βάζο.
Αφήνουμε την μερέντα να κρυώσει και μετά κλείνουμε το βάζο καλά.
Διατηρείται και εκτός ψυγείου.
Διαλέξτε ανάμεσα στην γέμιση ταχινιού ή μερέντας!
.

Πολύ βολικό και για κολατσιό στο σχολείο, αφού κόβεται πανεύκολα σε μερίδες με το χέρι.

Σίγουρα θα είναι και ένα πολύ ευπρόσδεκτο , σπιτικό δώρο για μια επίσκεψη.

 Και όλοι θα το εκτιμήσουν αν το παρουσιάσετε σε έναν μπουφέ ή σε ένα κέρασμα.

Αν το δοκιμάσετε- που σας το συστήνω ανεπιφύλακτα- καλή επιτυχία!

 

Αλεξία- momyof6

.

Advertisements

9 Σχόλια (+add yours?)

  1. kallikent
    Μαρ. 11, 2015 @ 11:19:00

    Μπράβο Αλεξία!! Υπέροχη ιδέα η σπιτική νηστίσιμη μερέντα!! Σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!! Χαίρομαι πολύ σου άρεσε!! Καλή συνέχεια!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  2. Δήμητρα
    Μαρ. 11, 2015 @ 15:34:13

    Τα νηστίσιμα γλυκά τα υπεραγαπώ! Όχι γιατί νηστεύω αλλά γιατί είναι σαφώς ελαφρύτερα από τα αρτήσιμα, πάντα πιο οικονομικά, με υλικά που πάντα υπάρχουν σε ένα ελληνικό σπίτι, by far ευκολότερα και φυσικά πιο κοντινά στην Ελληνική-Ορθόδοξη κουλτούρα. Απίθανη εκδοχή Αλεξία συγχαρητήρια!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Μαρ. 11, 2015 @ 18:45:21

      Όντως, πολλοί οι λόγοι υπεροχής των νηστίσιμων γλυκών σε σχέση με τα αρτύσιμα, όπως πολύ όμορφα επισημαίνεις, Δήμητρα.

      Καλώς ήρθες, να είσαι καλά!

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  3. Μέλια
    Μαρ. 11, 2015 @ 18:32:43

    Ταχινόψωμο το αγαπημένο μου!!

    Εγώ ανοίγω το φύλλο και από πάνω κάνω μια στρώση με ταχίνι πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και τέλος σπάω μέσα και κομμάτια χαλβά,
    Κάνω τη ζύμη ένα ρολό την χαράζω με το μαχαίρι και την ψήνω
    .Όταν ψηθεί λυώνει ο χαλβάς και ξεχειλίζει από την ζύμη.

    Πανέμορφο το αστεράκι σας Αλεξία μου!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Μαρ. 11, 2015 @ 18:47:21

      Καταπληκτική η ιδέα να προσθέσεις και χαλβά!

      σε ευχαριστούμε, Μέλια μου, που μοιράστηκες και αυτή την ιδέα μαζί μας.
      θα το δοκιμάσουμε την επόμενη φορά, που σίγουρα θα είναι πολύ σύντομα 🙂

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  4. nattzo
    Μαρ. 12, 2015 @ 17:01:04

    Μια πολύ εύκολη και αλάδωτη θρεπτική μερέντα γίνεται επίσης αν ανακατέψει κανείς φουντουκοβούτυρο (από τα βιολογικά) με μέλι και κακάο. Ευχαριστούμε για τις νηστήσιμες προτάσεις!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  5. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Τσουρέκια νηστίσιμα- γεμιστά με σοκολάτα! | momyof6

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: