με κάθε σεβασμό προς κάθε πρόσωπο…θεωρώ πως έχω χρέος να καταθέσω κάποιες προσωπικές μαρτυρίες για το δύσκολο αυτό θέμα…Αλεξία momyof6

Πόσα ιατρικά λάθη στον θηλασμό…και πόση η δική μας ευθύνη, για σωστή ενημέρωση και αντιμετώπιση των δυσκολιών και των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε, είτε οι ίδιες είτε μητέρες του περιβάλλοντός μας…

Με αφορμή κάποια γεγονότα που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό και ταλαιπώρησαν μια αδελφική μου φίλη, θα αναφερθώ στο θέμα της αναίτιας διακοπής του θηλασμού, λόγω λήψης κάποιων φαρμάκων:

Πριν λίγες μέρες, η Ειρήνη γέννησε ένα χαριτωμένο μωράκι. Μαζί με την «λευτεριά» από την εγκυμοσύνη, περίμενε ότι θα απαλλαγεί και από τους πόνος των χεριών της, που την ταλαιπώρησαν στο μεγαλύτερο τμήμα της εγκυμοσύνης και , όπως έλεγαν οι γιατροί, μετά την γέννα θα εξαφανίζονταν. Πρόκειται για το «σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα» που είναι σύνηθες να εμφανίζεται σε εγκύους, αλλά και σε άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους και ειδικά τα δάχτυλά τους.

.

Ταλαιπωρήθηκε πολύ η Ειρήνη:τους τελευταίους δυο μήνες πονούσε συνεχώς όλη την μέρα , αλλά και την νύχτα το μούδιασμα και οι πόνοι δεν την άφηναν να κλείσει μάτι. Έκανε υπομονή γιατί , όπως την συμβούλευαν οι γιατροί που απευθύνθηκε, δεν μπορούσε να λάβει φαρμακευτική αγωγή κατά την διάρκεια της κυήσεως. Πίστευε πως, με το που θα γεννούσε, θα μειωνόταν αισθητά τα συμπτώματα, όπως και στις περισσότερες εγκυμονούσες.

Δυστυχώς όμως, αντί να βελτιωθούν, οι πόνοι και τα μουδιάσματα χειροτέρευσαν. Η φροντίδα του μωρού, το συνεχές κράτημα στα χέρι για τον θηλασμό, έκαναν την κατάσταση αφόρητη.

Όσοι δεν το έχουν ζήσει, δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο πόνο προκαλεί η πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό, Επειδή εγώ το έχω ζήσει για οκτώ χρόνια και λυτρώθηκα μόνο με εγχείρηση, κατανοώ πλήρως το πόσο  μπορεί να εξαντληθεί μια γυναίκα από τους διαρκείς πόνους, από τις αγρύπνια που φέρνουν, αλλά και πόσο δυσκολία προκαλούν στην καθημερινή ζωή, όταν δεν μπορείς να οδηγήσεις ή έστω να πιάσεις ένα μαχαίρι ,να μαγειρέψεις , να κρατήσεις ένα μολύβι για να γράψεις, να χειριστείς το πληκτρολόγιο και τον υπολογιστή…

Ο γυναικολόγος επέμενε να μην της χορηγήσει αντιφλεγμονώδη, φοβούμενος ότι μπορεί να επηρεάσουν το νεογνό…Η Ειρήνη είχε φτάσει στα όρια της εξάντλησης, σωματικής και ψυχικής, και δεν ήξερε αν θα μπορούσε για πολύ ακόμα να το παλεύει, χωρίς μια ανακούφιση από τα φάρμακα. Η επιλόχειος κατάθλιψη καραδοκούσε, καθώς ήταν επιρρεπής…

Επέμεινα πολύ:

-Ρώτα κάποιον ειδικό στον μητρικό θηλασμό. Τα αντιφλεγμονώδη δεν αποτελούν αντένδειξη, της έλεγα. Τόσα χρόνια θήλαζα τα παιδιά μου και κατά διαστήματα τα έπαιρνα, λόγω της ίδιας κατάστασης. Το έχω ψάξει το θέμα. Μην διακόψεις την γαλουχία για ένα κουτάκι φάρμακα ακίνδυνα για το μωρό…

Την έπεισα και απευθύνθηκε σε παιδίατρο εξειδικευμένη και πιστοποιημένη σε θέματα γαλουχίας και μητρικού θηλασμού…και η απάντηση ήταν όσα της είχα πει…κανένας κίνδυνος για το μωρό από τα αντιφλεγμονώδη!

.

Η Ειρήνη τα πήρε και λυτρώθηκε από τα συμπτώματα και απολαμβάνει την φροντίδα του μωρού της και της υπόλοιπης οικογένειας! ΑΝ δεν τα έπαιρνε, θα συνέχιζε να ταλαιπωρείται χωρίς κανέναν λόγο και , ίσως, κάποια στιγμή,καθώς ήταν στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης, διέκοπτε και τον θηλασμό απλώς για να πάρει την αγωγή…χωρίς κανένα λόγο, απλώς γιατί εμπιστεύτηκε έναν γιατρό που δεν ήταν ειδικός στο θέμα και , που ίσως, είχε «πάρει στο λαιμό του» και άλλες μητέρες και μωρά, με την επιμονή του ότι τα φάρμακα αντενδείκνυνται στον θηλασμό…

Άγνοια, έλλειψη ενημέρωσης, απαξίωση για τον θηλασμό;…ότι και να ΄ναι, προσωπικά πιστεύω ότι πλέον δεν μπορούμε να θεωρούμε τους γιατρούς «αυθεντίες» σε όλα τα θέματα. Η γνώση υπάρχει για όλους, μια απλή αναζήτηση και διαβάζεις ότι, τα περισσότερα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν στην γαλουχία. Τόσα πράγματα ψάχνουμε σε μηχανές αναζήτησης (συνταγές, μόδα, ομορφιά…) για τόσο σοβαρά θέματα γιατί να μην αναζητήσουμε έγκυρες πηγές;…η ευθύνη μας ως γονείς μεγάλη…Έχω κάνει και εγώ πολλά και σοβαρά λάθη λόγω έλλειψης ενημέρωσης και πλήρους εμπιστοσύνης στους γιατρούς  πάνω σε τέτοια θέματα, και πλέον δεν συγχωρώ στον εαυτό μου την άγνοια.

.

Ως άνθρωποι, οι γιατροί δεν είναι αλάνθαστοι. Ειδικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, παρ΄όλη την πολύτιμη εμπειρία τους, δύσκολα να μπορούν να δεχτούν «υποδείξεις» και διορθώσεις από ασθενείς. Δεν μπαίνουν εύκολα στην διαδικασία να μελετήσουν την σύγχρονη βιβλιογραφία, ακόμα και αν τους την δώσεις…

Εκεί σταματώ…Καταθέτω τις πληροφορίες και επιλέγω να παραμείνω ασθενής- πελάτης τους, χωρίς να αναλίσκομαι σε κάποια θέματα τα οποία δεν κατέχουν (στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τον μητρικό θηλασμό) ή αναζητώ εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Η μητέρα μου, σαράντα χρόνια μετά από την γέννηση του πρώτου παιδιού της , και ακόμα το φέρει βαρέως το ότι σταμάτησε τον θηλασμό απλώς για να πάρει μια αντιβίωση…έτσι της είπε ο γιατρός, εκείνη δεν γνώριζε περισσότερα…ακόμα όμως λυπάται που στέρησε από το παιδί το το γάλα της…Και το λέει και σε άλλες νέες μητέρες: «Εμείς τότε δεν ξέραμε και κάναμε πολλά λάθη στον θηλασμό. Εσείς ενημερωθείτε σωστά και προχωρήστε!»

.

Συνεχίζω με την περίπτωση της Ειρήνης:

-Και αν με ρωτήσει ο γυναικολόγος μου τι έκανα με τα χέρια μου;… ρώτησε σκεφτική η Ειρήνη.

-Θα του πεις την αλήθεια: ότι απευθύνθηκες σε εξειδικευμένη παιδίατρο- σύμβουλο θηλασμού, και με την σύμφωνη γνώμη της άρχισες αγωγή με φάρμακο συμβατό με την γαλουχία. Δώσε του και βιβλιογραφία, να ενημερωθεί και εκείνος. Έτσι δεν θα κάνει τα ίδια λάθη και σε άλλες γυναίκες…

-Διστάζω, μου είπε η Ειρήνη.

-Εντάξει, το καταλαβαίνω. Μην επεκτείνεσαι στο θέμα, απλώς σε περίπτωση που σε ρωτήσει, πάλι πες του την αλήθεια…Ας μάθει ότι δεν αντενδείκνυνται όλα τα φάρμακα στον θηλασμό!

Η Ειρήνη πάλι ήταν διστακτική…

.

Εγώ όμως απέσπασα την συγκατάθεσή της να αναφερθώ δημοσίως σε αυτό το δύσκολο θέμα, που προβληματίζει και ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες και μωρά, με την πρόωρη και αναίτια διακοπή του θηλασμού λόγω λήψης κάποιων φαρμάκων.

Ακούς τόσα πολλά! όχι βάψιμο των μαλλιών! αποφυγή κάποιων τροφών! όχι μπάνιο στην θάλασσα, όσο θηλάζεις! ατέλειωτος ο κατάλογος των απαγορεύσεων!

Εμείς όμως , με όπλο την γνώση και την ενημέρωση, οφείλουμε να ενημερωθούμε σωστά και, ούτε να σταματήσουμε να ζούμε μια φυσιολογική ζωή, ούτε να στερήσουμε από τα παιδιά μας ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορούμε να του χαρίσουμε: το δώρο του μητρικού γάλακτος, πολύτιμο εφόδιο στην αρχή αλλά και «ασπίδα» για όλη την διάρκεια της ζωής του.

 

(θα ακολουθήσει ανάρτηση με προσωπικές μαρτυρίες για ταλαιπωρία και λάθη, λόγω άγνοιας, κατά τον θηλασμό των παιδιών μου)

 

Αλεξία-momyof6

Copyrighted.com Registered & Protected  O72E-0YQY-ANXY-BIKM

 

 

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του  παιδιάτρου κ. Στέλιου Παπαβέντζη, εξειδικευμένου σε θέματα γαλουχίας και μητρικού θηλασμού, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Αναίτια διακοπή του θηλασμού σε λήψη φαρμάκου από τη μητέρα

 και την ομιλία του:

Φάρμακα και μητρικός θηλασμός

Δείτε εκεί και ανάλογη βιβλιογραφία. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε έγκυρη πληροφόρηση για πλήθος θεμάτων που μας απασχολούν κατά τον θηλασμό των παιδιών μας και να αντλήσετε ενημέρωση για να βοηθήσετε και μητέρες που θέλουν στήριξη.

.

ο πίνακας ζωγραφικής είναι του Pablo Pikasso ,1905

.

11 σκέψεις σχετικά με το “Όχι στην αναίτια διακοπή του θηλασμού λόγω φαρμάκων!- Ενημερωθείτε! (μαρτυρίες) – (μέρος 1ο)

  1. Ετσι είναι Αλεξία μου και μπράβο που την έπεισες να το ψάξει το θέμα!!!! Είναι κρίμα και κατ’εμέ βίαιο να σταματήσει ένα μωρό να θηλάζει εάν δεν υπάρχει σοβαρότατος λόγος!
    Εγώ υπέφερα από τενοντίτιδα. «Μάγκωναν» τα χέρια μου, δεν μπορούσα να σηκώσω το παιδί, πόσο μάλλον να τον θηλάσω. Πονούσα τρομερά. Και αντί να καλυτερεύει, χειροτέρευε καθημερινά. Μου είπε ο γιατρός ότι λόγω θηλασμού δεν μπορεί να μου δώσει αντιφλεγμονώδη κ έπρεπε να κάνω επέμβαση… Μου σύστησε ο αδερφός μου έναν γιατρό στην Αθήνα που κάνει ενέσεις όζοντος. Εκανα 3 θεραπείες και πλέον σπάνια θα νιώσω καμιά ενόχληση…
    Σόρρυ για το κατεβατό, απλά θέλω να τονίσω ότι θέλει ψάξιμο και να μην δεχόμαστε ότι μας πλασάρουν…
    Φιλιά Χριστίνα

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Χριστίνα μου, σε ευχαριστώ θερμά που μοιράστηκες αυτή την εμπειρία μαζί μας!
      Πρέπει να διαδίδονται αυτά για να αλληλοβοηθιόμαστε…

      Όπως είπα και παραπάνω, ταλαιπωρήθηκα και εγώ χρόνια με αυτό το θέμα του καρπιαίου σωλήνα και τελικά έκανα εγχείρηση (αρθροσκοπικά) ενώ θήλαζα το 5ο μου παιδί…και, δόξα τω Θεώ, λυτρώθηκα! Πέρασα μεγάλη ταλαιπωρία από άγνοια γιατρών και ευτυχώς το έψαξα από μόνη μου το θέμα…Θα προσπαθήσω να κάνω κι άλλη ανάρτηση.

      Να σαι καλά, πολλά φιλιά και την αγάπη μου!

      Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Μακάρι να τα γνωρίζαμε όλα εξ αρχής. ..
      Αλλά επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. ..»το πάθημα να γίνει μάθημα! 🙂

      Και όσο μπορούμε να ενημερώνουμε και να στηρίζουμε και άλλες μανούλες.

      Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!

      Μου αρέσει!

  2. Αχ Αλεξια μου πόσο δίκιο έχεις με όλα αυτά. Εμένα μου έκοψαν το γάλα γιατί έπαιρνα πολλά φάρμακα μαζεμένα. Πίεση, νεφρά, παυσίπονα, ενδοφλέβια, χάπια και έτσι κι αλλιώς το παιδί δεν μπόρεσα να το θηλάσω καθόλου επειδή ήμουν στην ανάνηψη αμέσως μετά την καισαρική. Εκεί το αμέλησαν το στήθος μου, δεν το συζητούσαν καθόλου κι έτσι πέτρωνε και φοβήθηκαν ότι ένας πυρετός δεν θα με βοηθούσε. Οπότε και πήρα το χαπάκι και τέλος. Αρκετές μέρες μετά που έβλεπα ότι κατέβαζα γάλα στεναχωριόμουν.. αλλά…!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Πωλίνα μου νιώθω απόλυτα όσα λες….
      Το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι ότι είστε και οι δυο υγιείς.

      Υπάρχει και η δυνατότητα του επαναγαλακτισμού,το γάλα δεν σταματάει να παράγεται μόνο με το χάπι,όπως είδες και εσύ.
      Αν θέλεις αναζήτησε πληροφορίες και εξειδικευμένο σύμβουλο θηλασμού.

      Σε ευχαριστούμε θερμά που μοιράστηκες μια τόσο σημαντική εμπειρία μαζί μας.
      Φιλιά στο αγγελούδι σου και την αγάπη μου < 3

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Πρώτα να εύχηθώ να χαίρεται το αγγελούδι της η Ειρήνη!!

    Το πρόβλημα είναι ότι οι μανούλες ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τις συμβουλές του γιατρού τους για το καλό του μωρού τους, χωρίς να σκεφτούν πάρουν μια δεύτερη γνώμη.
    Η μανούλες την ώρα που φροντίζουν και κανακεύουν τα αγγελούδια τους δεν πρέπει να υποφέρουν από πόνους, πρέπει να είναι ήρεμες και να απολαμβάνουν το κάθε λεπτό με το αγγελούδι τους.
    Το μωρό πρέπει να θηλάσει θωρακίζεται οργανισμός του και το κυριότερο γιατί είναι η ωραιότερη και η πιο ευλογημένη στιγμή!
    «Το γάλα της μάνας είναι φάρμακο » έλεγε η γιαγιά μου και είχε απόλυτο δίκιο.
    Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος (λόγω των αντισωμάτων που περιέχει το γάλα) πιστεύουν ότι θεραπεύει την επιπεφυκίτιδα και το κριθαράκι του ματιού και στάζουν στα ματάκια των μωρών μια σταγόνα γάλα.

    Πολύ χρήσιμη ανάρτηση Αλεξία μου μπράβο σου!!

    Αρέσει σε 2 άτομα

  4. Μέλια, σε ευχαριστούμε πολύ για όσα έγραψες!

    όντως, μοναδικό δώρο αλλά και «γιατρικό» το μητρικό γάλα…

    Μακάρι όλες οι μανούλες να είχαν την ενημέρωση και την υποστήριξη, για να χαρίσουν αυτό το μοναδικό δώρο στα παιδιά τους.

    Μου αρέσει!

  5. Eγώ τι να πω που άπειρη μανούλα όταν είχα τον 1ο μου γιο 7 μηνών κάτι βρήκαν στο στήθος, έκανα επέμβαση με ολική νάρκωση να το αφαιρέσουν και φυσικά μου έδωσαν χάπι να σταματήσει το γάλα….Το χειρότερο είναι ότι το κάτι που είχα στο στήθος τελικά ήταν κλεισμένος γαλακτοφόρος πόρος ή κάπως έτσι….Τίποτα δηλαδή…Δόξα τω Θεώ, στα επόμενα παιδιά μου ενημερώθηκα και θήλασα για 1, 2,5 και 3 χρόνια τα άλλα τρία αγόρια μου….Ενημερωθείτε, μη στερήσετε από τα παιδιά σας το καλύτερο για την ανάπτυξή τους…Την αγάπη μου!Καλό Τριώδιο!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.