Το κλασσικό και αγαπημένο κέικ- σε μια πιο υγιεινή εκδοχή!

κέικ 1

 .

Ποια νοικοκυρά και μανούλα δεν φτιάχνει κέικ;…

Σίγουρα όλες έχετε βρει μια συνταγή που αρέσει στα παιδάκια σας και την φτιάχνετε τακτικά.

Το κέικ είναι “παντός καιρού”: για το πρωινό, για το σχολείο ή το γραφείο, για τον καφέ, ακόμα και ως δωράκι σε μια επίσκεψη.

Θα σας παρουσιάσουμε, λοιπόν, το κέικ που φτιάχνουμε σε μια πιο “υγιεινή” εκδοχή, γιατί πάντα προσέχουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας και προσπαθούμε να τρεφόμαστε όσο πιο δυνατόν φυσικά και υγιεινά.

.

Εννοείται πως, αν μπορούμε να προμηθευτούμε χωριάτικα αυγουλάκια και βιολογική, φυσικά υλικά, θα είναι ακόμα καλύτερο! Αλλά πάντα το σπιτικό φαγητό και γλυκό είναι μακρά πιο ωφέλιμο από το έτοιμο, όχι μόνο για τον οργανισμό μας, αλλά και για την τσέπη μας! 🙂

Στα παιδιά μας και σε όσους το έχουν δοκιμάσει, αρέσει πολύ- αφήνει μια αίσθηση σιμιγδαλιού, παρατήρησε η αδελφή μου, και τρίβεται ελαφρώς.

.

Να οι τροποποιήσεις που έκανα στην αρχική, κλασική συνταγή:

1. αντικατέστησα την μαργαρίνη, που συνήθως χρησιμοποιείται, με αγνό ελαιόλαδο. Η πατρίδα μας είναι ευλογημένη με την ελιά, γιατί να χρησιμοποιούμε μαργαρίνες αμφιβόλου ποιότητας και αξίας;…

2. Το μισό περίπου από το αλεύρι είναι ολικής αλέσεως. Και αν ακόμα δεν το έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, δοκιμάστε το. Είναι πολύ πιο υγιεινό και ωφέλιμο από το άσπρο, ακατέργαστο και , με τις φυτικές ίνες που περιέχει, δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και δεν αυξάνει απότομα τον γλυκαιμικό δείκτη.Το χρησιμοποιούμε και στο ζυμωτό ψωμί και είναι πεντανόστιμο!

3.Μείωσα λίγο την ποσότητα της ζάχαρης, και με 1,5 κούπα αντί για 2 γίνεται πολύ νόστιμο- νομίζω πως το αλεύρι της ολικής αλέσεως του δίνει μια επιπλέον “γλύκα”.

4.Το γάλα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σπιτικό γιαούρτι ή , ένα μέρος του γάλακτος ,να το αντικαταστήσουμε με φυσικό χυμό πορτοκαλιού.

 .

Πάμε να δούμε τα υλικά :

(1 κούπα =250 ml)

4 ή 5 αυγά

1,5 κούπα ζάχαρη

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα γάλα ή γιαούρτι ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (ή μισό – μισό γάλα και χυμό)

1,5 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως

2 κούπες άσπρο αλεύρι

1 φακελάκι + 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 φακελάκι εκχύλισμα φυσικής βανίλιας ή ξύσμα βιολογικού λεμονιού ή πορτοκαλιού

κατά βούλησιν:κακάο, σοκολάτα,τρούφα σταφίδες και ξηροί καρποί

.

Εκτέλεση:

1. Χτυπάμε στο μίξερ, στην δυνατή ταχύτητα, τα ασπράδια με την ζάχαρη, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.

2. Προσθέτουμε τους κρόκους και το ελαιόλαδο και χτυπούμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα.

3 Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι (στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπέικιν, την βανίλια , και τυχόν ξηρούς καρπούς) εναλλάξ το γάλα (ή το γιαούρτι ή τον χυμό). Αν θέλουμε, βάζουμε και τρούφα.Χτυπάμε ελαφρά, ίσα να ανακατευτούν. Δεν χρειάζεται δυνατό χτύπημα, γιατί το μείγμα κινδυνεύει να “πέσει” και να μην φουσκώσει καλά.

4. Βάζουμε το μείγμα σε μαι φόρμα του κέικ ή σε ατομικά φορμάκια για μάφινς, βουτυρωμένα και αλευρωμένα (αν χρησιμοποιήσουμε θηκούλες με αντικολλητικό χαρτί, δεν χρειάζεται λάδωμα).

.

Αν θέλουμε δίχρωμο κέικ:

Κρατούμε μια ποσότητα από το μείγμα και την ανακατεύουμε καλά με κακάο και ελάχιστο νερό, τόσο όσο να γίνει το ίδιο πυκνό με το άσπρο μείγμα. Βάζουμε το μισό άσπρο μείγμα στην φόρμα, χύνουμε από πάνω το μείγμα με το κακάο και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο άσπρο μείγμα. βυθίζουμε ένα πηρούνι γύρω γύρω στη φόρμα μερικές φορές, για να δημιουργηθούν σχέδια .

.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για 45 λεπτά περίπου -προσαρμόζουμε την θερμοκρασία και τον φούρνο, αναλόγως με την κουζίνα μας.

Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο και αφού έχει κρυώσει, το στολίζουμε με ό,τι θέλουμε: με άχνη ζάχαρη, με λιωμένη σοκολάτα, με τρούφα, με πουράκια, με ξηρούς καρπούς…αμέτρητες επιλογές!

Στην φωτο, το στόλισαν τα κορίτσια μου με λιωμένη κουβερτούρα και πολύχρωμη τρούφα.Πώς σας φαίνεται;

.

Να σας δώσω και τα υλικά για γλάσσο σοκολάτας:

200 γρ. άχνη ζάχαρη

50 γρ. κακάο σκόνη

2 κουταλιές νερό

προαιρετικά: 2 κουταλιές λιωμένο βιτάμ +2 κουταλιές λικέρ ή κονιάκ

ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και περιχύνουμε το κέικ

.

Καλή επιτυχία!!!!

Αλεξία- momyof6

,

με αυτή την ανάρτηση συμμετέχω στο λινκ πάρτυ της Εύης,από το  mamasandpapas.

.

 

 

22 Σχόλια (+add yours?)

  1. DiaperGifts
    Ἰαν. 19, 2015 @ 09:49:17

    Μου αρέσουν πολύ τα κέικ, σχεδόν ποτέ δεν λείπουν από το σπίτι. Θα δοκιμάσω και την δική σου συνταγή Αλεξία μου!
    Από το πάρτυ του mama’s and papa’s!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  2. evi sachinidou
    Ἰαν. 19, 2015 @ 10:02:29

    Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου!!θα δοκιμάσω αυτήν την εκδοχή έτσι για αλλάγη!!Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  3. Giota
    Ἰαν. 19, 2015 @ 13:13:42

    καλως σε βρηκα! Θα την δοκιμασω συντομα

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  4. ΙΩΑΝΝΑ
    Ἰαν. 19, 2015 @ 14:47:49

    Το κόλπο με τη ζάχαρη και το λάδι,το κάνω και εγώ!!Όσο για το αλεύρι ολικής άλεσης άρχισα να το χρησιμοποιώ σιγά,σιγά!!Όλα μια συνήθεια είναι,είναι πεντανόστιμο το κέικ και με τις υγειινές επιλογές μας!!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  5. eleniplus
    Ἰαν. 19, 2015 @ 17:05:30

    Ένα βραβείο σε περιμένει!
    Φιλιά
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  6. koutsom
    Ἰαν. 19, 2015 @ 17:45:45

    Γεια σου Αλεξία, αρέσουν και σε εμάς φυσικά τα κέικ και τα φτιάχνω συχνά για όλη την οικογένεια! Θα κρατήσω τη συνταγή σου…φιλιά από το λινκ πάρτι της Εύης έρχομαι!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  7. Νικολέτα
    Ἰαν. 19, 2015 @ 17:53:04

    Καλησπέρα Αλεξία. Θα δοκιμάσω σύντομα την συνταγούλα σου καθώς τρελλένομαι για κέικ πόσο μάλλον σε υγιεινή εκδοχή. Θα σου πω εντυπώσεις. Φιλάκια!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  8. Athena CraftCookLove
    Ἰαν. 19, 2015 @ 19:29:58

    Αλεξία μου ευχαριστούμε για τη συνταγή φαίνεται εύκολο και λαχαριστό!! Ό,τι πρέπει! Πολλά φιλιά (από το πάρτυ της Εύης)

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  9. elpidatwoboysandhope
    Ἰαν. 19, 2015 @ 21:49:01

    πολυ ωραιο Αλεξια μου!! και πολύ πιο υγιεινο!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  10. Anastasia BS
    Ἰαν. 19, 2015 @ 22:25:40

    Αλεξία μου αυτό που μου αρεσει σε αυτη τη συνταγή είναι που χρησιμοποιείς ελαιόλαδο! Πάντα όταν πάω να φτιαξω κεικ βέπω οτι μου λείπει η μαργαρίνη και το αφήνω για άλλη φορα! Θα χρησιμοποιήσω λοιπόν κι εγω ελαιόλαδο που έχω άφθονο! Ευχαριστώ για την ιδέα! Έρχομαι απο το παρτυ της Εύης!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Ἰαν. 20, 2015 @ 09:18:50

      Καλώς ήρθες, Αναστασία!

      Σε όλες σχεδόν τις συνταγές, αντικαθιστώ την μαργαρίνη με ελαιόλαδο ή έστω μισό- μισό.

      Δοκίμασέ το και εσύ, είναι μακράν πιο υγιεινό!

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

  11. HappyMum Angie
    Ἰαν. 19, 2015 @ 22:46:48

    Μου αρέσουν οι αλλαγές που προτείνεις, θα το δοκιμάσω κι εγώ!!!
    από το πάρτυ του mama’s’n’papa’s

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  12. evagelia
    Ἰαν. 19, 2015 @ 23:33:34

    Λες ε;με ολικης αλεσης….για να το έχω στα υποψην μου…..

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Ἰαν. 20, 2015 @ 09:21:09

      Ναι, Ευαγγελία, σε πολλές συνταγές κέικ, μπισκότων και σίγουρα στο ψωμί, ένα μέρος του αλευριού μπορεί να αντικατασταθεί με ολικής αλέσεως.

      Δοκίμασέ το και εσύ!

      Μοῦ ἀρέσει

      Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...