Συνταγή για μελομακάρονα- εύκολα και πολύ νόστιμα!

μελομακάρονα

Φτιάξαμε και εμείς τα δικά μας μελομακάρονα!

όχι, δεν είναι νωρίς! τα αγαπούμε πολύ και τα καταναλώνουμε πολύ πριν τα Χριστούγεννα, ως νηστίσιμο γλυκό- μετά αρχίζουμε τις πουτίγκες και άλλα, μη νηστίσιμα γλυκά.

Μια καλή νοικοκυρά και μανούλα πολλών παιδιών ,μου είχε πει: 

“τα μελομακάρονα είναι νηστίσιμα και τα παιδιά τα χαίρονται ως το τέλος της νηστείας, μετά δεν έχουν τόση “χάρη”– και όντως έτσι είναι.

Ήδη , κερνώντας και τρώγοντας, έχουν τελειώσει τα μισά και σίγουρα σε δυο- τρεις μέρες θα φτιάξουμε και άλλη δόση.

Ακολούθησα την συνταγή της happy mum angie

http://www.happymumangie.gr/syntages/gluka/melomakarona

H συγκεκριμένη μου άρεσε, γιατί δεν είναι πολύ λαδερή.

Η αρχική συνταγή είναι του Πετρετζίκη. μη σας ξεγελάνε τα πολλά υλικά η διαδικασία είναι απλούστατη!!!

Μείγμα 1 Μείγμα 2 Σιρόπι
– 400γρ χυμό πορτοκάλι
– 400γρ σπορέλαιο
– 180γρ ελαιόλαδο
– 50γρ ζάχαρη άχνη
– 1/2 κγ γαρύφαλλο
– 2-3 κγ κανέλλα
– 1/4 κγ σόδα
– ξύσμα από 2 πορτοκάλια
– 1κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 200γρ σιμιγδάλι ψιλό
– 500γρ νερό
– 800γρ ζάχαρη κρυσταλλική
– 150γρ μέλι
– 3 στικ κανέλας
– 3 γαρύφαλλα
– 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Εκτέλεση
Ξεκινάμε βράζοντας το σιρόπι 3-4 ώρες πριν ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα για να έχει κρυώσει.Ρίχνουμε σε μπολ τα υλικά από το μείγμα 1 και τα ανακατεύουμε με σύρμα.Δοκιμάζουμε με ένα κουταλάκι, μήπως θέλουν λίγα ακόμα μπαχαρικά για πιο έντονο άρωμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υλικά από το μείγμα 2 και ανακατεύουμε απαλά και για πολύ λίγο. Ίσα να ανακατευθούν τα υλικά.

Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα ξεράσει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα (περίπου 25 γρ. το ένα) ή τα κόβουμε με κουπ κατ και τα αραδιάζουμε σε δυο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 190 βαθμούς στον αέρα.

Με το που βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο τα πετάμε στο κρύο σιρόπι για 25 δευτερόλεπτα (ή όσο μαλακά θέλουμε να γίνουν)- εγώ , αφού τα βουτούσα για  λίγο στην κατσαρόλα, τα έβγαζα και , αφού τα στράγγισα σε σχάρα, τα αράδιασα σε τέσσερις πιατέλες.

Μόλις μελωθούν καλά,ρίχνουμε τα καρύδια.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!!

Αλεξία- momyof6

.

 

7 Σχόλια (+add yours?)

  1. M Koutsom
    Δεκ. 10, 2014 @ 11:04:29

    Καλημέρα Αλεξία μου κι εμείς τα αγαπάμε πολύ (ιδιαίτερα εγώ!) και τα τελευταία χρόνια, ως νοικοκυρά και μανούλα τα φτιάχνω! Συμφωνώ με τη συνταγή που μας προτείνεις – αυτήν άλλωστε εμπιστεύομαι κι εγώ! Ήδη έχω συγκεντρώσει τα υλικά μου και σήμερα αύριο θα τα ετοιμάσω…Καλές γιορτές, φιλάκια

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  2. momyof6
    Δεκ. 10, 2014 @ 11:10:00

    Καλημέρα, Μαρία μου!

    είναι όμορφο να τα φτιάχνουμε με τα χεράκια μας αυτά τα παραδοσιακά γλυκά και να τα τρώμε, μαζί με τα παιδάκια μας! 🙂 τα δικά μου τα “τσακίζουν” κυριολεκτικά!

    Καλή επιτυχία, λοιπόν, σίγουρα θα τα φτιάξεις πολύ νόστιμα.

    Καλά Χριστούγεννα, με αγάπη, χαρά και υγεία για όλους σας.

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  3. Μέλια
    Δεκ. 10, 2014 @ 21:02:42

    Μοσχομύρισε το “σπιτικό σας” για άλλη μια φορά!!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  4. momyof6
    Δεκ. 10, 2014 @ 21:38:27

    Σίγουρα, δεν θα “γλυτώσω”! 🙂

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  5. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Τα μελομακάρονά μας- εύκολα, γρήγορα και νόστιμα! | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...