Η ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ¨ΒΑΡΒΑΡΑΣ¨

Κάθε χρόνο την έφτιαχνε η πεθερά μου- θρακιώτισσα στην καταγωγή- και μας την έστελνε για τα παιδιά…

Φέτος, που “έφυγε” από κοντά μας, θα την φτιάξουμε εμείς… 

Να μια συνταγή που βρήκα, μαζί με το περιστατικό που αναφέρει η παράδοση. Αλεξία

βαρβάρα

Στους Χριστιανούς η παρασκευή της “Βαρβάρας” καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό :

Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πουλούσαν. Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι.

Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή λίγο σιτάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν.

Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.

¨ΒΑΡΒΑΡΑ¨

(ή αλλιώς ασουρές ή κολλυβόζουμο)

ΥΛΙΚΑ

.

Μισό κιλό σιτάρι

2.5 λίτρα ζεστό νερό

1 κούπα ζάχαρη

4 κουταλιές αλεύρι καβουρντισμένο ή νισεστέ

200γρ σταφίδες ξανθές

300γρ σουσάμι 300γρ καρύδια

300γρ αμύγδαλα λευκά

.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε το σιτάρι και το βάζετε από βραδύς σε ζεστό νερό να φουσκώσει.

Την επόμενη το βράζετε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι και να χυλώσει το ζουμί. Το στραγγίζετε και μετράτε τον χυλό.

Πρέπει να είναι 7 κούπες. (σημ. αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό)Ρίχνετε και 1 κούπα βρασμένο σιτάρι και το αφήνετε να πάρει μια βράση.

Καβουρντίζετε το αλεύρι στο τηγάνι και αφού κρυώσει το διαλύετε σε λίγο νερό και το ρίχνετε στο χυλό.

Προσθέτετε την ζάχαρη, σπάτε στο γουδί το σουσάμι, χοντροκόβετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ρίχνετε στο χυλό και ανακατεύετε να πάρουν μια βράση.

Ο χυλός να μην είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός.

Σερβίρετε σε μπολάκια και πασπαλίζετε με σουσάμι, καρύδια και κανέλα

.

πηγή κεμένου: Τάλαντον

.

σημ: το βρασμένο σιτάρι δεν το πετάμε– μπορούμε να φτιάξουμε “κόλλυβα”, είναι πολύ δυναμωτικά για περιόδους νηστείας (και όχι μόνο) και αρέσουν συνήθως πολύ και στα παιδιά. Αλεξία

.

Advertisements

2 Σχόλια (+add yours?)

  1. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Ο βίος της αγίας Βαρβάρας (για παιδιά) | momyof6
  2. momyof6
    Δεκ. 04, 2014 @ 10:32:13

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: