Θηλασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

(σχόλιο momyof6: αν και σπανίως βλέπουμε στις μέρες μας μια μητέρα να θηλάζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό συνέβαινε συχνά σε παλαιότερες εποχές και στην πατρίδα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο- στο παρακάτω κείμενο καταρρίπτονται μύθοι και προβάλλεται επιστημονικά τεκμηριωμένη η αλήθεια…

μητέρες που είχαν αυτή την εμπειρία, μαρτυρούν ότι ο παράλληλος θηλασμός δύο παιδιών κοντινής ηλικίας , μειώνει την αίσθηση της ζήλιας και βοηθά στην αποδοχή του νέου μέλους από το μεγαλύτερο αδελφάκι)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Είναι ασφαλές να θηλάζω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ιατρικές μελέτες για την ασφάλεια του θηλασμού κατά την εγκυμοσύνη και δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για αντενδείξεις. Εάν έχετε μια δύσκολη εγκυμοσύνη με προβλήματα όπως απώλεια βάρους, αιμορραγίες ή ενδείξεις πρόωρου τοκετού, θα ήταν καλό να συζητήσετε με τον γιατρό σας. Ανάλογα με το πρόβλημα αλλά και το πώς αισθάνεστε θα συναποφασίσετε εάν είναι καλύτερα να συνεχίσετε να θηλάζετε, να μειώσετε τους θηλασμούς ή να αποθηλάσετε. 

Κίνδυνοι για αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Αυτές είναι οι συνήθεις ανησυχίες οι οποίες όμως δεν φαίνεται να έχουν βάση. Μια ανασκόπηση των ερευνών σχετικά με τη μήτρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που έκανε η Hilary Flower, έδειξε ότι δεν υπάρχει πραγματική επιστημονική βάση ανησυχίας ότι ο θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Αντίθετα, η μήτρα έχει πολλούς μηχανισμούς ασφαλείας που την προστατεύουν από την αντίδραση στην ωκυτοκίνη που εκκρίνεται κατά το θηλασμό. Αν και η μήτρα όντως συσπάται κατά το θηλασμό, αυτές οι συσπάσεις είναι συνηθισμένο μέρος της εγκυμοσύνης και σχετικά ακίνδυνες. Παρόμοιες συσπάσεις συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, την οποία τα περισσότερα ζευγάρια συνεχίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα επηρεάσει ο θηλασμός τη διατροφή του εμβρύου ή τα δικά μου ενεργειακά αποθέματα;

Αυτή η ανησυχία έχει βάση για τις γυναίκες που υποσιτίζονται, αλλά εάν τρέφεστε φυσιολογικά το σώμα σας θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται τόσο στις δικές σας ανάγκες, όσο και στις ανάγκες του εμβρύου αλλά και του μεγαλύτερου παιδιού σας. Οι μητέρες με ανεμία, οι χορτοφάγες, αυτές που χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου ή που έχουν προβλήματα βάρους ίσως χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη προσοχή στη δίαιτα τους. Γενικά, χρειάζεται να πάρετε τόσο βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο κι αν δεν θηλάζατε. Αφήστε την πείνα, τη δίψα και τη ζυγαριά σας να σας καθοδηγήσουν.

Η υγεία του μεγαλύτερου παιδιού.

Το παιδί σας ωφελείται από το θηλασμό ακόμα και μετά το δεύτερο χρόνο. Το μητρικό γάλα είναι το ίδιο ωφέλιμο, όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αλλάξει σε ποσότητα και σε γεύση και ίσως αυτό να κάνει το μεγαλύτερο παιδί να θέλει να σταματήσει το θηλασμό. Επίσης, εφόσον λόγω της εγκυμοσύνης το παιδί παίρνει λιγότερο γάλα, τότε ανάλογα θα παίρνει και λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Πράγματι, ο απογαλακτισμός πριν τα δύο χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων για το παιδί, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών.

Ευαίσθητες ή πληγωμένες θηλές κατά την εγκυμοσύνη.

Πολλές μητέρες έχουν την εμπειρία των πληγωμένων θηλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες αναφέρουν μεγάλη ευαισθησία στις θηλές τους. Όλα αυτά οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές αλλά και στη μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά την εγκυμοσύνη.

Το γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες που θηλάζουν κατά την εγκυμοσύνη, παρατηρούν μια μείωση της παραγωγής περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης και κάποιες ακόμα κι απ’ τον πρώτο μήνα. Η μείωση της παραγωγής συμβαίνει ανεξάρτητα από το πόσο συχνά θηλάζει το παιδί και οφείλεται στη μετατροπή του ώριμου γάλακτος σε πρωτόγαλα. Η παραγωγή μπορεί και πάλι να αυξηθεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς αυξάνεται η παραγωγή του πύατος (πρωτόγαλα). Μετά τη γέννηση του μωρού το πρωτόγαλα αρχίζει να μειώνεται και να μετατρέπεται και πάλι σε ώριμο γάλα τις επόμενες μέρες.

Πώς επηρεάζει ο θηλασμός την πρωινή αδιαθεσία;

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι για κάποιες μητέρες ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της ναυτίας σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η συνηθισμένη πρωινή αδιαθεσία. Πιο συγκεκριμένα, το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος μπορεί να προκαλέσει αυτή την αίσθηση. Το πλεονέκτημα είναι ότι η μητέρα που θηλάζει μπορεί να υποφέρει συνολικά λιγότερο από την πρωινή αδιαθεσία. Κάποιες μητέρες αντιμετωπίζουν τη ναυτία κάνοντας αλλαγές στο πρόγραμμα του θηλασμού. Κάποιες άλλες καταλήγουν στο ότι η μείωση των θηλασμών ή και ο απογαλακτισμός είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτές.

Κι αν απογαλακτίσω;

Η εγκυμοσύνη κάνει πολλές γυναίκες να θέλουν να απογαλακτίσουν, ιδιαίτερα εάν ο θηλασμός μετατραπεί σε μια δυσάρεστη εμπειρία. Είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη τις δικές σας ανάγκες πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Πολλές μητέρες ξεκινούν μειώνοντας τη διάρκεια του θηλασμού ή μεγαλώνοντας τα διαστήματα μεταξύ των θηλασμών.

Θα απογαλακτίσει το παιδί μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με μια μελέτη, 26% των παιδιών απογαλακτίζουν μόνα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλά παιδιά απογαλακτίζουν σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης αλλά επανέρχονται στο στήθος αργότερα, είτε προς το τέλος της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννα. Εάν το παιδί σας απογαλακτίσει, θα ήταν καλό να σκεφτείτε εάν είστε πρόθυμες για επαναγαλακτισμό, ώστε να είστε έτοιμες να το αντιμετωπίσετε εάν συμβεί σε εσάς!

 

Από το βιβλίο «Adventures in Tandem Nursing» (© 2003, LLLI) της Hilary Flower.

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη -Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

αναδημοσίευση από: http://www.thilasmos.com/?p=715

 

Θηλασμός κατά την εγκυμοσύνη

H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει στις μητέρες του κόσμου να θηλάζουν τα παιδιά τους για τουλάχιστον τα πρώτα δύο χρόνια ζωής. Συχνά, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας του πρώτου παιδιού, έρχεται μια νέα εγκυμοσύνη. Είναι πολλές οι μητέρες ανά τον κόσμο που συνεχίζουν τον θηλασμό του πρώτου παιδιού τους κατά την εγκυμοσύνη τους. Τα πιθανά οφέλη και κίνδυνοι αυτής της πρακτικής δεν έχουν έως τώρα μελετηθεί εκτενώς στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Στην παραδοσιακή κοινωνία του Ιράν είναι πολύ συχνό φαινόμενο η γαλουχία του μεγαλύτερου παιδιού να συμπίπτει με την νέα εγκυμοσύνη. Ερευνητές από το Ιράν θέλησαν να συγκρίνουν την έκβαση της εγκυμοσύνης ανάμεσα σε δύο ομάδες μητέρων, εκείνων που θήλαζαν κατά τη διάρκειά της και εκείνων που δεν θήλαζαν. Οι Ιρανοί ερευνητές αναφέρουν ότι, παρά τη διαδεδομένη πολιτισμική δαιμονοποίηση της πρακτικής, η πρακτική του θηλασμού κατά την εγκυμοσύνη είναι συχνή στο Ιράν και οι αναφερόμενοι κίνδυνοι από την πρακτική είναι ανεπιβεβαίωτοι στην επιστημονική βιβλιογραφία.
Πήραν λοιπόν δύο ομάδες μητέρων: μια ομάδα με μητέρες ενός ή περισσότερων παιδιών που είχαν νέα εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θήλαζαν, και μια ομάδα μητέρων ενός ή περισσότερων παιδιών που είχαν νέα εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέχιζαν τον θηλασμό. Συνέκριναν τις δύο ομάδες ως προς την συχνότητα που εμφάνισαν για να φτάσουν σε τελειόμηνο τοκετό και ως προς το βάρος γέννησης του νεογέννητου.
240 μητέρες ταξινομήθηκαν στην πρώτη ομάδα αυτών που δεν θήλαζαν, ενώ άλλες 80 μπήκαν στην ομάδα που θήλαζαν κατά την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον 30 μέρες. Οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς την ηλικία της μητέρας, τα ιατρικά – μαιευτικά προβλήματα, την πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην συχνότητα πρόωρων και τελειόμηνων γεννήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες, ούτε υπήρχαν διαφορές στο βάρος γέννησης των παιδιών. Ακόμα και μέσα στην ομάδα μητέρων που θήλαζαν, δεν βρέθηκε καμία διαφορά στην συχνότητα προωρότητας και στο βάρος γέννησης ανάμεσα σε μητέρες που θήλαζαν στην αρχή της εγκυμοσύνης και έπειτα διέκοψαν και σε μητέρες που θήλαζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έπειτα έκαναν tandem nursing (θηλασμός του νεογέννητου και του νηπίου).

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο θηλασμός κατά τη διάρκεια μιας ομαλής εγκυμοσύνης δεν αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη μητέρα ή στο νεογέννητο. Νοσοκόμες, μαίες, μαιευτήρες – γυναικολόγοι και άλλοι γιατροί πρέπει να δίνουν στις έγκυες μητέρες κατάλληλη βασισμένη σε τεκμηρίωση καθοδήγηση και να εστιάζουν την προσοχή τους όχι στο να αποτρέπουν τον θηλασμό κατά την εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, αλλά στην κατάλληλη διατροφική υποστήριξη της μητέρας που συνεχίζει τη γαλουχία κατά την εγκυμοσύνη της.

Πηγή: Madarshahian F et al. A comparative study of breastfeeding during pregnancy: impact on maternal and newborn outcomes. J Nurs Res. 2012 Mar;20(1):74-80.

Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

αναδημοσίευση από: http://pediatros-thes.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/1738/

 

 

1 Σχόλιο (+add yours?)

  1. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Όταν το μικρότερο παιδάκι μας περιμένει το νεογέννητο αδελφάκι του…. | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

antexoume.wordpress.com

http://antexoume.wordpress.com/

για τις αναδημοσιεύσεις:

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (για τα οποία δεν αναφέρεται άλλη πηγή), είναι προστατευμένα με copyright. Μπορείτε να αναδημοσιεύετε ένα αρχικό τμήμα, με ενεργό σύνδεσμο προς την συγκεκριμένη ανάρτηση. Σας ευχαριστώ!

Η ψυχομάνα του Ν. Γύζη… και η δική μου γιαγιά

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

πώς επέλεξα την εικόνα του ιστολογίου μου και το avatar μου

Ευρώπη, μάντεψε…Εγώ είμαι ακόμα πλούσια! #3#

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

η φιλοσοφία μας για το νοικοκυριό!

Σεπτεμβρίου 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αὔγ.   Ὀκτ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ἀρχεῖα

Κατηγορίες

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: