“Μάνα”, έργο του χαράκτη Α. Τάσσου Εικόνα από:www.agiazoni.gr

Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να γράψεις για τους ανθρώπους που αγάπησες, γι’ αυτούς που σε γέννησαν και μόχθησαν να σε μεγαλώσουν, για τους ανθρώπους αυτούς που γεύτηκαν δύο φορές το φαρμάκι της προσφυγιάς, για τους γονείς μας, τη μάνα μας και τον πατέρα μας.Όσες φορές επιχείρησα να γράψω κάτι από τις διηγήσεις των γονιών μου δεν τα κατάφερνα.

Μόλις άρχιζα να γράψω δύο – τρεις λέξεις, τα μάτια μου βούρκωναν και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Αυτό επανελήφθη πολλές φορές, ώσπου μπόρεσα τελικά ύστερα από πολλές προσπάθειες να γράψω αυτά που αφηγούμαι τώρα, έτσι όπως τα άκουγα από τους γονείς μου.

Ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1891 στον Άγιο Ιωάννη της Βίζας ή Βιζώ όπως την έλεγαν και λεγόταν Πασχάλης Πασχαλίδης, την δεύτερη φορά που ήρθαν πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν έξω από την Θεσσαλονίκη στο Χαρμάν Κιοί, όπως έλεγαν το μέρος. Κατά την μεταγραφή που έγινε στον Δήμο Θεσσαλονίκης από λάθος γράφτηκε Αγιαννίτης, ως προερχόμενος από τον Άγιο Γιάννη και έκτοτε το επίθετο μας έγινε και παρέμεινε Αγγιανίτης.

συνεχίστε την ανάγνωση πατώντας ΕΔΩ