Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας (άλαδη)

Μια πολύ νόστιμη (δική μου) παραλλαγή για καρυδόπιτα, την οποία όσοι δοκίμασαν δεν πίστευαν ότι ήταν άλαδη! 

(δείτε στο τέλος της ανάρτησης μια μικρή παραλλαγή, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1,5 κούπα τριμμένα καρύδια
  • 1,5 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • 1,5 νερό
  • 0,5 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κούπα αλεύρι άσπρο
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 0,5 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
Για το σιρόπι
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 1,5 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Για το γλάσο
  • 250 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν μαρί
ή
  • 1,5 κούπα άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 6-8 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο
  • 5-6 κουταλιές ζεστό νερό

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό, μέχρι να λιώσει.
  2. Προθέτουμε τα καρύδια και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι (μέσα στα οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν και τα μυρωδικά) και ανακατεύουμε.
  4. Στρώνουμε σε ένα πυρέξ 30χ35( ή αλλο ανάλογο ταψί) λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά.
  6. Όσο ψήνουμε το γλυκό, βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά.
  7. Μόλις ψηθεί καλα το γλυκό και ροδίσει ελαφρά, το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά με το χλιαρό σιρόπι.
  8. Εάν θέλουμε, μόλις κρυώσει περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας (για το γλάσο με την άχνη ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σαν πυκνή κρέμα)
Λίγα μυστικά ακόμα
1 κούπα=240 ml
Όπως σε όλα τα σιροπιαστά, για να πετύχει το σιρόπιασμα το γλυκό πρέπει να έχει ψηθεί καλά-να έχει στεγνώσει εσωτερικά- αλλιώς πανιάζει.
Βασισμένη στην “καρυδόπιτα της Σαρακοστής”, αλλά με προσθήκη αλευριού και χυμού αντί κονιάκ, ώστε να είναι άλαδη.
.
προσθήκη: (25/2/2015)
σήμερα που την έφτιαξα, έκανα μια μικρή τροποποίηση:
1. πρόσθεσα ακόμα 0,5 κούπα αλεύρι, για πιο “συμπαγή ” υφή, και όντως βγήκε ακόμα καλύτερη, δεν θρυμματίζεται στο σερβίρισμα. Την επόμενη φορά, πρώτα ο Θεός, αντί για το επιπλέον ακλεύρι, θα δοκιμάσω με επιπλέον φρυγανιά.
2. το σιρόπι το έφτιαξα με 1 κούπα νερό και 1 κούπα ζάχαρη (αντί 1,5)- και σιροπιάστηκε μια χαρά! σε εμάς δεν αρέσουν τα πολύ γλυκά,αλλά αν σε εσάς αρέσουν τα πολύ σιροπιασμένα, φτιάξτε ολόκληρη την δόση του σιροπιού.

7 Σχόλια (+add yours?)

  1. Μέλια
    Μαρ. 10, 2014 @ 12:52:50

    Επιτέλους μια καρυδόπιτα χωρίς κονιάκ, αλλά και χωρίς λάδι και με γλάσο σοκολάτας;;
    Μπράβο Αλεξία μου εξαιρετική ιδέα, θα την δοκιμάσω λίαν συντόμως και θα την αναδημοσιεύσω.
    Σ’ευχαριστώ πολύ και καλή σου μέρα!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  2. Εἰδοποίηση σύνδεσης: Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας (άλαδη) | Το σπιτάκι της Μέλιας
  3. Tzina Varotsi
    Φεβ. 21, 2015 @ 13:33:05

    υπέροχη και θα την φτιάξω σίγουρα μιας και μέχρι το Πάσχα νηστεύουμε οικογενειακώς 🙂

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  4. momyof6
    Φεβ. 23, 2015 @ 22:32:49

    Καλώς ήρθες, Τζίνα, ελπίζω να σας αρέσει η συνταγή μας.

    Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή να έχουμε!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

  5. Parentslandgr
    Φεβ. 25, 2015 @ 11:42:39

    Την εκτυπώνω αμέσως!!! Θα την κάνω στον αντρουλη μου. Σε ευχαριστουμε πολύ.

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  6. momyof6
    Φεβ. 25, 2015 @ 21:41:09

    Και εγώ πρώτη φορά την “εμπνεύστηκα” και την έφτιαξα για τον άντρα μου! 🙂
    Ελπίζω να την ευχαριστηθείτε και εσείς.

    Να είστε καλά!

    Μοῦ ἀρέσει

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...