Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι και γιουβέτσι με μακαρονάκι κοφτό και μανιτάρια αλάδωτο

Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι

Νόστιμα μπιφτεκάκια λαχανικών χωρίς λάδι, ή με λάδι για όσους το επιθυμούν. Εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και προπαντός νοστιμότατα!!

Τι χρειαζόμαστε

  • πατάτες
  • καρότα
  • κρεμμύδια
  • λίγο δυόσμο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • κύμινο
  • τριμμένη φρυγανιά
***μια δική μου ιδέα: στο μείγμα ταιριάζει πολύ αρακάς και βρασμένο καλαμπόκι!
Πώς το κάνουμε:
  1. Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μεχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι.
  2. Στο νερό να έχουμε βάλει αλάτι και πιπέρι.
  3. Τα χτυπάμε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά και λίγη τριμένη φρυγανιά.
  4. Αφού κρυώσει το μίγμα (εκτος ψυγείου) πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι απο τη φρυγανιά.
  5. Τα βάζουμε σε αντικολλητικο χαρτί στο ταψί και στο φούρνο στο γκρίλ στους 200 C για 30 λεπτά περίπου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στο μίγμα μας μπορείτε να προσθέσετε λίγα καρύδια τριμμένα
.
γιουβέτσι με μακαρονάκι κοφτό και μανιτάρια αλάδωτο
Υλικά
– μισό κιλό μακαρονάκι κοφτό
– μισό κιλό μανιτάρια πορτομπέλο (σε πείσμα των φτηνων εκ Πολωνίας με 1,80€, έδωσα   σχεδόν τα διπλά 3,40€ και διαλεξα τα Ελληνικότατα της Λαζαρίνα. Η γεύση τους με αποζημιωσε).
– ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια
– 250 γρ ντομάτα πασάτα ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
– αλάτι,
– πιπέρι,
– ένα ξυλαράκι κανέλα,
– ένα δαφνόφυλλο
– δύο κουταλιές της σούπας ταχίνι (διάλεξα το bio της Όλυμπος)
Εκτέλεση
* Βάζουμε το μακαρονάκι να μισοβράσει σε μπόλικο νερό με αλάτι.
* Παράλληλα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή κατσαρόλα, ό,τι βολεύει) μαζί με το κρεμμύδι και δυο δάκτυλα νερό.
* Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά εκτός απο το ταχίνι.
* Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά (1,5) να μισοψηθεί.
* Στην συνέχεια, τα ρίχνουμε όλα μαζί (μαζί και το νερό απο τα μακαρόνια) στο βαθύ ταψί του φούρνου ή όπου αλλού χρησιμοποιεί ο καθένας για το γιουβέτσι.
* Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ταχίνι και ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά αρκετό ζουμί από το μείγμα και το χτυπάμε σαν να κάνουμε αβγολέμονο.
* Περιχύνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
* Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι.
* Ψήνουμε στον φούρνο, στον αέρα στους 170 (ή σε προθερμασμένο στους 180) μέχρι να ‘πιεί’ τα νερά και να μείνει με λίγο ζουμάκι, απαραίτητο γιατί όταν κρυώσει θα πιει κι αλλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.