Μμμμ… η μανούλα έφτιαξε λαγάνα!!!- για την Καθαρά Δευτέρα και για όλη την Σαρακοστή

Φέτος θα φτιάξουμε τις δικές μας λαγάνες!!!μπορούμε να τις  ετοιμάσουμε από τις προηγούμενες μέρες και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, για να τις πάρουμε μαζί μας στις εξορμήσεις μας για το πέταγμα του χαρταετού. Αποψύχοντάς τες, είναι (σαν) ολόφρεσκες.

Πεντανόστιμες, υγιεινές και επιπλέον, πολύ φθηνότερες από του φούρνου. Τα παιδιά χαίρονται και καμαρώνουν που τις φτιάξαν μαζί με την μανούλα. Πολύ καλή λύση και για νηστίσιμο κολατσιό για το σχολείο.

Μια συνταγή για λαγάνα πολύ νόστιμη, 

που έχει γεύση σαν τα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης!!!
από τις  sintagespareas 
Συστατικά20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο (***για αλάδωτες λαγάνες, δεν βάζουμε λάδι)
2 κ.σ. ζάχαρη
λίγο σουσάμιΟδηγίες
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο.

Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη.
Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε).
Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες.
Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί).
Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια.
Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι.
Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.
Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή αυτή τη βρήκα στο site της Βέφας
Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λάδι και βγήκε τέλεια. Αφράτη και νόστιμη. Επίσης έχω χρησιμοποιήσει μείγμα αλευριών και πάντα μου γίνεται ωραία.
Εμένα οι λαγάνες μου αρέσει να είναι λεπτές, οπότε όταν τις φτιάχνω, τις κάνω να είναι γύρω στο μισό δάχτυλο σε πάχος. Όταν φουσκώσουν γίνονται γύρω στο 1 δάχτυλο.
Επίσης φτιάχνω μια δόση την Κυριακή.
Η μια φαγώνεται επί τόπου και μένουν και 2 για το πρωί της Δευτέρας (οπότε φτιάχνω και δεύτερη δόση).

 
Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!
δείτε επίσης:

7 Σχόλια (+add yours?)

  1. Πωλινα
    Φεβ. 19, 2015 @ 13:25:31

    Αυτή ακριβώς κάνω κι εγώ Αλεξία μου από τις συνταγές της παρέας. Με σίγουρη επιτυχία.

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

    • momyof6
      Φεβ. 20, 2015 @ 08:40:02

      Ναι, Πωλίνα μου, απλή και πάντα επιτυχημένη η συνταγή!
      Στα παιδιά αρέσει πολύ.

      Λέω να φτιάξω από σήμερα μερικές, να τις καταψύξω για να έχουμε έτοιμες για την Καθαρά Δευτέρα, και απλώς να τις ξεπαγώσω.Μένουν ολόφρεσκες!

      Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

      Ἀπάντηση

  2. Evangelia vlassopoulou
    Φεβ. 20, 2015 @ 08:04:25

    Οντως φαίνεται πολυ εύκολη και αν ειναι κ τόσο νόστιμη πρεπει να την κανω οπωσδήποτε

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  3. ΙΩΑΝΝΑ
    Φεβ. 20, 2015 @ 10:41:41

    Ίσως τις δοκιμάσω και εγώ φέτος,καλημέρα!!!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

  4. momyof6
    Φεβ. 20, 2015 @ 12:23:08

    λαγάνες

    Έτοιμες οι λαγάνες μας!
    τελικά έκανα μια “τροποποίηση” στην αρχική συνταγή:για να επισπεύσω την διαδικασία, δεν άφησα την μαγιά να φουσκώσει 12 ώρες. απλώς έβαλα στη ζύμη δυο φακελάκια μαγιά ξηρή (δεν χρειάζεται καν λιώσιμο)
    και επιπλέον 2 κουταλιές ζάχαρη (τα παιδιά τις θέλουν λίγο γλυκιές).

    Ακολούθησα την διαδικασία που φτιάχνω τα σουσαμένια κουλούρια (λινκ στο τέλος της ανάρτησης).
    (αν καταφέρω, θα κάνω και νέα ανάρτηση για τις “γρήγορες” λαγάνες).

    Σιγά που θα μείνουν μέχρι την καθαρά Δευτέρα, προβλέπω μέχρι το τέλος της ημέρας να μην μένει ψίχουλο, όταν γυρίσουν τα πεινασμένα παιδιά από το σχολείο. 🙂
    σίγουρα θα φτιάξω και άλλες

    Καλή επιτυχία σε όσες φίλες φτιάξουν λαγάνες!

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    Ἀπάντηση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...