Παραδοσιακά- ποντιακά πιροσκί ή πισία (η βασική συνταγή)

Με βάση την παρακάτω συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε είτε πιροσκί είτε πισιά εύκολα και γρήγορα(δείτε στην συνέχεια της ανάρτησης). Και τα δυο είναι ιδανικά για περιόδους νηστείας αλλά και όλη τη χρονιά, καθώς μπορούμε να τα γεμίσουμε με οτιδήποτε μας αρέσει. Τα παιδιά ευχαρίστως θα τα πάρουν για κολατσιό ενώ μπορούν να γίνουν ένα γρήγορο βραδινό.

Τα πισία είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση για κάποια μέρα που ξεμένουμε από ψωμί. Alexia

Ποντιακά πιροσκί με πατάτα(νηστίσιμα)AdTech Ad

Περιγραφή

Υπέροχα σε εμφάνιση, πανεύκολα στην προετοιμασία και καταπληκτικά σε γεύση!

Ποντιακά πιροσκί (νηστίσιμα)

Τι χρειαζόμαστε:

Ζύμη

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
  • 1/2 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 1 κ. σ. λευκό ξύδι
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • περίπου 500 γρ. αλεύρι

Γέμιση

  • 5-6 μεγάλες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • προαιρετικά φέτα
  • Λάδι για τηγάνισμα
Φτιάχνει
25-30 κομμάτια
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή.
  2. Την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (1/2 με 1 ώρα περίπου).
  3. Για τη γέμιση ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
  4. Σε τηγάνι καβουρντίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και λίγο από το νεράκι στο οποίο έχουν βράσει (περίπου 1/2 κούπα).
  5. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, τρίβουμε και λίγη φετούλα. Ανακατεύουμε ελαφρά και είναι έτοιμη.
  6. Όταν γίνει το ζυμάρι, βάζουμε σε ένα πιατάκι ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που φτιάχνουμε κάθε κομμάτι πιροσκί.
  7. Κόβουμε παντα με λαδωμένα δάχτυλα ένα μικρό κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε μόνο με τα δάχτυλά μας και βάζουμε κατά μήκος λίγη γέμιση.
  8. Κλείνουμε καλά σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη 2 λεπτά να ξεκουραστεί.
  9. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά από όλες τις μεριές το κάθε κομμάτι.

Καλή όρεξη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου που πάντα πετυχαίνει και καταπλήσσει τους πάντες!!

Διαβάστε περισότερο: Ποντιακά πιροσκί (νηστίσιμα) http://www.sintagespareas.gr/sintages/pontiaka-piroski-nistisima.html#ixzz2mth9LgcV

********************

 η φωτο από εδώ

Παραδοσιακά- ποντιακά πιροσκί ή πισία (η βασική συνταγή)

Με την παρακάτω συνταγή που ανακαλύψαμε πρόσφατα και που είναι πολύ εύκολη και απλή, φτιάχνουμε πιροσκί με πατάτα ή πισία αυτές τις μέρες, που λόγω νηστείας αναζητούμε κάτι διαφορετικό κάθε τόσο για δεκατιανό, κολατσιό ή βραδινό. Τα παιδιά θέλουν εναλλαγές στο νηστίσιμο μενού, αλλά και εμείς οι μεγάλοι δεν πάμε πίσω!

Με τη βασική συνταγή της ζύμης, λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε πιροσκί με οποιαδήποτε γέμιση ή πλάθοντας με τα χέρια στρόγγυλες πιτούλες να τηγανίσουμε πισία.

Ακόμα θυμάμαι τη θεία μου στο χωριό να ανάβει στο φούρνο της  αυλής  φωτιά και εκεί, μέσα σε ένα πελώριο για τα παιδικάμας μάτια τηγάνι να τηγανίζει το ένα μετά το άλλο τα χρυσοκόκκινα πισία, που γινόταν ανάρπαστα από όλους μας, και ιδιαίτερα από εμάς τα παιδιά!!! Από εκείνη έμαθε και η μητέρα μου, παρότι δεν είναι Πόντια, να τα φτιάχνει, από εκείνη και εμείς…Και η παράδοση συνεχίζεται..μεταδίδοντας τα μυστικά της παραδοσιακής μας κουζίνας στα παιδιά μας και μαθαίνοντάς τα να εκτιμούν το σπιτικό καιγνήσιο φαγητό.

Αφιερωμένη στη Θεία μου αυτή η ανάρτηση! και στα αξέχαστα καλοκαίρια που περνούσαμε στο χωριό…Να είσαι πάντα καλά, Θεία Ελένη! Alexia

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: